hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Törököt fogtak
Ankara hadat üzent a prostitúciónak

2013. 02. 28.
A török kormány erőteljesen csökkenti a legálisan működő bordélyházak számát. Ugyanakkor a „szolgáltatások” iránt élénken érdeklődő török férfiak részéről továbbra is megnyilvánuló kereslet erősíti az illegális prostitúciót, a lánykereskedelmet, és az elmúlt években markánsan növekedett a HIV-fertőzöttek száma is.

Mehmet Ali Birand, nemrégiben elhunyt török újságíró gyakran rövid, csattanós történetekben emlékezett meg az aktuális eseményekről. Egyik utolsó cikkében a következőket írta: „Nem szabad csodálkozni, hogy a török egészségügyi hatóság szerint egyre több HIV-megbetegedés fordul elő. Ne felejtsük el, hogy Ukrajnában nemrégiben nők tüntettek a török nagykövetség előtt a török ügyfelek szex iránti túlméretezett érdeklődése miatt.”

Az újságíró Törökországot „szexfüggő társadalomnak” nevezte – nem alaptalanul. Bár az interneten teljesen blokkolva vannak a pornóoldalak, de mielőtt bevezették a szűrést, Törökország a világelsők közé tartozott a szexoldalakhoz való hozzáférések számát illetően.

Egy dologban azonban tévedhetett mind Birand, mind a hatóság, szerintük ugyanis a világméretekben ugyan még csekélynek számító, de egyre növekvő HIV-fertőzések száma azért gyarapodik, mert egyre több török utazik külföldre. A valódi ok azonban az országon belül rejlik. A kormány csökkenteni igyekszik a bordélyházak számát, amelyekben egészségileg is szűrt szexmunkások dolgoznak, ezért egyre inkább terjed az illegális prostitúció. A prostituáltak egyébként a harmincas évek óta törvényes keretek között tevékenykedhetnek az országban, és a feltételek közé tartozik a török nemzetiség is. A legális bordélyok éppen ezért szigorúan ellenőrzött negyedekben találhatóak, és rendőrök posztolnak a bejáratnál, ahol mindenkit átvizsgálnak.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!