hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az istenek nem segítenek
A tömeges nemi erőszakok vallási háttere Indiában

2013. 02. 28.
Az elmúlt hónapokban többször is sokkolták a világ közvéleményét az indiai nők ellen elkövetett tömeges nemi erőszakokról szóló beszámolók. Decemberben az egyik áldozat halálhíre tömegeket vitt az utcára, ám a tendencia nem állt meg. A legutóbbi, nagy nyilvánosságot kapott erőszakos cselekményben az áldozat egy  6 éves kislány, akit súlyos sérülésekkel péntek óta ápolnak egy újdelhi kórházban. Női jogvédők szerint az okok a vallási tradíció mélyén rejtőznek.

A Gurgaon városából származó kislányt péntek délután találták meg a határ menti Kapas Hera városban. A rendőrség is megerősítette, hogy erőszak áldozata lett. A szóvivő viszont azt is hozzátette, hogy habár azonnal „vadászatot” indítottak az elkövetők ellen, „kevés információval rendelkezünk, ugyanis a kislány képtelen megfelelő vallomást tenni a trauma miatt”.

A Prajnya indiai női jogvédő szervezet a Hetek megkeresésére közölte: az elkövetők felkutatása akkor is gondot okoz a rendőrségnek, amikor az áldozat kielégítő mennyiségű információval szolgál. Mint hangsúlyozták, Indiában a nőket az élet minden területén, az otthonuktól kezdve a munkahelyeken át az utcáig folyamatosan érik atrocitások. A szervezet felmérése szerint a leginkább veszélyeztetett réteg a 15 és 19 év közötti nők, és azt is megállapították, hogy háromból legalább két nő évente minimum kétszer, de akár ötször is tapasztalhat szexuális zaklatást nyilvános helyen.

Ezt megerősíti egy néhány éve Magyarországon élő indiai nő beszámolója, aki arról beszélt a Heteknek, hogy szülőhazájában általános gyakorlat a fiatal hölgyek körében, hogy a tömegközlekedési eszközökön gombostűt hordanak maguknál, és ha a tömegben egy férfi túl közel „sodródik” hozzájuk, akkor apró szúrásokkal próbálják a minimális távolságot kikényszeríteni. „Előfordult, hogy a férjemmel a tengerparton ültünk, amikor egy tinédzser kezdett sündörögni körülöttünk, és próbált minél közelebb­ről szemügyre venni. Még az sem zavarta, hogy nem vagyok egyedül, úgy kellett rászólnunk, hogy hagyjon békén” – folytatta. Szerinte egyébként az indiai fiatalok meglehetősen „be vannak gerjedve”, aminek az oka az egyszerre szigorú és képmutató hindu vallási rendszerben keresendő. „A házasság előtti szexuális együttlétet a tradicionális családok tiltják, ugyanakkor a túlfűtöttség miatt elszaporodott erőszakos esetek eddig többnyire csak az érintett családok felháborodását váltották ki, hiszen az áldozat »csak« egy nő volt” – magyarázta.            

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!