hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Emberi haszonállatok
Minden európaira több tucat harmadik világbeli gyerekrabszolga jut

2012. 02. 23.
A gyermekrabszolgaság olyan globális ügy, amely nem kizárólag a fejlődő országok vagy Fekete-Afrika problémája. Kimondható, hogy a jóléti államok polgárai akarva-akaratlan cinkosai a rabszolgatartóknak, mivel 2012-re gyakorlatilag szinte lehetetlenné vált az olyan műszaki termékek, ruhadarabok, élelmiszerek használata és fogyasztása, amelyeket ne gyermekmunka felhasználásával állítottak volna elő. Sőt, bizonyos országokban nem kell tíz órának sem eltelnie ahhoz, hogy saját rabszolgát vehessünk, akit akár haza is vihetünk magunkkal.

Általánosan bizonyítható tény, hogy a gyermekrabszolgaság nem tudna ilyen mértékben virágozni, ha a nyugati társadalmak és a multinacionális vállalatok a profitmaximalizálás helyett több figyelmet fordítanának arra, hogy hol és kivel állíttatják elő a termékeiket. Több multicég is keveredett már gyermekmunkabotrányba az új évezredben. Idén januárban az Apple próbált meg gesztusokat tenni, mivel a készülékeit összeállító egyik beszállítója, a kínai Foxconn több esetben került az újságok címlapjára az embertelen munkakörülmények miatt. Steve Jobs cége azonban nem szakította meg kapcsolatát a kérdéses céggel, csak felszólította a jobb munkakörülmények megteremtésére.

A Foxconn gyáraiban a 14-15 órás napi munkarend mellett sem ritka a három egymást követő, hasonló hosszúságú műszak, amelyben óriási stresszel járó precíziós munkát kell végezni, így több kínai gyárban is védőhálókat kellett kihelyezni az épületek köré, hogy a gyárcsarnokok tetejéről leugró munkavállalók öngyilkossági kísérletei ne legyenek sikeresek. Mindezeken túl igen gyakori, hogy 12-13 éves gyerekek dolgoznak ezekben a csarnokokban, ahol többek között az Amazon Kindle-t, az Apple összes termékét, az Xbox 360-t vagy a Sony PlayStationt rakják össze. A Foxconn az Apple mellett többek között az Acernek, a Dellnek, a Microsoftnak, a Motorolának, a Nintendónak, a Nokiának, a Ciscónak, a Sony Ericssonnak, a Panasonicnak és a Samsungnak is beszállítója.

A ruha teszi

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!