hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tinédzserek az AIDS árnyékában
Magyarországon terjed Európa legnagyobb meleg HIV-járványa

2011. 12. 08.
Életveszélyes állapotban fekszik egy bécsi kórházban George Michael, akit szövődményes tüdőgyulladással szállítottak be az intézménybe a múlt héten. A december 1-jei AIDS-világnapnak szomorú aktualitást adott a 48 éves popsztár lebetegedése: az orvosok az életéért küzdenek, s állapotát válságosnak mondják. „A HIV-vírus szempontjából a homoszexuális személyek a legveszélyeztetettebbek, sőt, a szomorú helyzet az, hogy Magyarországon van a legnagyobb meleg HIV-járvány Európában” – mondja Szlávik János infektológus.

A világsajtó AIDS-betegséget emleget a homoszexualitását régóta nyíltan vállaló George Michael válságos állapota mögött, aki bevallása szerint 7 éve nem ment el HIV-szűrésre, mert félt annak lehetséges eredményétől. HIV-fertőzötteknek az átlagosan 5 év lappangási időszak alatti vírushordozókat nevezik, míg a komoly tüneteket kiváltó végső stádium az AIDS-betegség, ami hozzávetőleg 2 évig tart. Az énekest kezelő orvosteam vezetője Christoph Zielinski, Ausztria leghíresebb AIDS-specialistája, és a tüdőgyulladás is gyanús, mivel ez az AIDS-betegség egyik elsődleges tünete szokott lenni.
„Az AIDS eredetéről annyit lehet ma biztosan tudni, hogy egy kameruni majomtörzsből származó vírusról van szó, amely a 20. század során a majomvérrel emberi szervezetbe kerülve mutálódott, s így alakult ki az emberre nézve halálos fertőző betegség. A majomvér sebesüléssel kerülhetett át az emberbe, de nem zárható ki a szexuális érintkezés sem” – fejtette ki kérdésünkre Szlávik János infektológus, a Szent László Kórház főorvosa, hozzátéve, hogy a HIV-vírus az emberek között leggyakrabban nemi érintkezés útján hódít teret. Másodsorban drogosok közös tűhasználatával, transzfúzióval vagy szülés, szoptatás során kapható el.
Afrikában, Ázsiában főként heteroszexuális kapcsolatok révén terjed a kór, Kelet-Európában az intravénás droghasználók a legérintettebbek, míg Közép- és Nyugat-Európában – s így Magyarországon is – a fertőzöttek túlnyomó része homoszexuális viszonynak köszönheti a vírust. „A héten jelentették be, hogy a világ legnagyobb AIDS-járványa Oroszországban van: hivatalosan 1,7 millió HIV-fertőzöttről tudnak. A vírus rohamosan terjed, szoros összefüggésben az ottani droginvázióval: a HIV-fertőzöttek többsége ugyanis tizenéves intravénás droghasználó. Ez a tömeg 5-10 év múlva válik majd AIDS-beteggé. Az orosz egészségügyet és adatszolgáltatást ismerve a helyzet egyenesen katasztrofálisnak nevezhető” – figyelmeztet az infektológus.
„Magyarországon a probléma 1985 óta van jelen, és itt egyértelműen a homoszexualitáshoz kötődik: nálunk van a legnagyobb meleg HIV-járvány Európában. Több mint 900 páciens jár hozzánk, háromnegyedük meleg férfi vagy fiú, a legfiatalabb kliensem 17 éves. Jellemző rájuk a sűrű partnerváltogatás, fogalmuk sincs arról, hogy kitől szerezték a fertőzést, sokszor még partnereik nevét sem ismerik. Régebben a fertőzöttek leginkább a harmincas korosztályból kerültek ki, míg ma dinamikusan nő a tízen- és huszonévesek aránya, ami nem csoda akkor, amikor a gyerekek fele 13 évesen kezdi a szexuális életet, vagy amikor diplomás fiatalok is buliból minden lehetőséget kipróbálnak, különböző szerekkel rásegítve” – mondja Szlávik János. Ahogy világszerte, úgy nálunk is évről évre nő a fertőzöttek száma, viszont egyre kevesebben halnak meg a korszerű gyógyszeres kezelésnek köszönhetően. Az előírások betartása esetén a páciens nem fertőzi partnereit, és a gyógyszerrel bármeddig elélhet. „Régebben nagy volt az ijedelem, ezért a fertőzöttek életmódot is váltottak, a korszerű kezelés miatt azonban a fertőzésnek már nincs ilyen személyiségformáló hatása. Ugyanakkor a HIV-fertőzéssel kezelt kismamák egészséges babákat szülnek: idén már 8 ilyen csecsemő jött a világra” – jegyzi meg a főorvos.
Tavaly 180 új vírushordozót szűrtek ki, az eddigi növekedési ütemet figyelembe véve idén 200 új regisztrációval számolhatunk. Összesen 2075 regisztrált HIV-fertőzöttről, köztük 8-10 AIDS-betegről tudunk ma Magyarországon, becslések szerint ennek három-négyszerese lehet a valódi szám, ami nemzetközi viszonylatban alacsony arány. A fertőzöttek túlnyomó része a fővárosban, illetve Pest megyében él, s az ország egyetlen egészségügyi szakellátóhelye is a budapesti Szent László Kórházban működik. Nemrég megszűnt a kórház – s egyben az ország egyetlen – ingyenes anonim szűrő- és tanácsadó állomása, az állampolgárok körülményesebb úton, az ÁNTSZ-nél vagy a bőr- és nemibeteg-gondozókban érdeklődhetnek szűrési lehetőség után. Szlávik szerint egyfajta kegyelmi állapot az alacsony hazai érintettség, mivel a mai iskolai felvilágosítás nem sokat ér, de még a hazai orvostársadalom is kétségbeejtően tájékozatlan az AIDS-et illetően, ráadásul az infektológus szakma is kihalóban van.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!