hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szakértők Matolcsy legújabb művéről
Vágyálmok és merengés

2011. 12. 08.
Lassan két hete olvasható az interneten Matolcsy György Magyar Növekedési Terv című tanulmánya. A miniszter műve sok éles kritikát és kevés elismerő szót kapott eddig - mind a sajtó, mind a bloggertársadalom részéről. Matolcsy 177 oldalon keresztül igyekszik bemutatni, hogy hazánk mitől válhat naggyá - pontosabban a „kelet-európai banán" részévé és egy „interkontinentális forgatótengellyé" - a következő években. A sok „matolcsyzmustól" és végeláthatatlan történeti áttekintésektől sem mentes műben viszont annál kevesebb a számadat és a konkrét intézkedés. A Hetek most négy ismert közgazdászt kérdezett a miniszter legújabb munkájáról.

Róna Péter közgazdász, az Oxfordi Egyetem tanára

„Ez egy módszertanilag ismeretlen út, és nem is tudom követni. Egy ilyen jellegű tanulmány alapvető lényege a számok. Ezt viszont inkább nevezném merengésnek. Nem ellenzem alapvetően az új módszertani próbálkozásokat, de a javasolt eszközök alkalmazását illendő lenne meg is indokolni. Az sem baj, ha egy-egy kifejezésnek van költői tartalma, de itt egyik sincs rendszerbe ágyazva.

A hatvanas években Japánban készítettek egyes minisztériumok olyan fejlesztési terveket, amelyek sikeresek voltak, de mégsem volt szó tervgazdaságról. Ezeknek a terveknek fontos elemei voltak a szabályozói környezet kidolgozása, a nemzetközi kapcsolatok bevonása, valamint a szükséges piackutatás. Látszik, hogy Magyarországon ódzkodunk minden olyantól, ami kicsit is a tervgazdaságra emlékeztet bennünket. Akik ezt mondják, azoknak annyiban igazuk van, hogy a mindenkori magyar kormányok azt bizonyították, hogy csak erre képesek. De az is baj, hogy elméleti szinten is kizárják a nagyobb állami szerepvállalást.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!