hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az eszme barna - Jobbik: a nyilas utódpárt

2011. 12. 15.
Miközben az ország házában, a médiában és a közbeszédben egyformán folyik a vita arról, hogy ki a felelős a nemzeti vagyon elherdálásáért, és mindenki a másikra mutogat, de leginkább az MSZP-re mint az MSZMP (a valamikori állampárt) utódjára, felmerül a kérdés: valóban csak egy utódpárt ül a parlamenti patkóban? Az alábbiakban csupán a tények egymás melletti felsorakoztatásával szeretnénk illusztrálni, hogy a Jobbik a Nyilaskeresztes Párt - Hungarista Mozgalom utódja.

Elsőként a pártok szervezésének kérdéséről beszéljünk. A nyilasok mozgalmát, közelebbről Szálasi Ferenc tevékenységét mindig is jellemezte a kettős szervezés. A legális és illegális tevékenység együttes gyakorlata. Ahogyan mondta: „A párt a test, a mozgalom a lélek." A nyíltan fellépő párt már 1936-ban megalakult (természetesen több mutáción ment át), tényleges működése és szerepe azonban 1944 októberéig szigorúan rejtett maradt. Ezt tudatosan álcázták a mozgalom vezetői. Ugyanis nem csak reformokra készültek, hanem teljes rendszerváltásra. A mai radikálisnak nevezett szélsőjobboldal retorikájának alapvonala, hogy az 1989-es politikai változásokat teljes egészében megkérdőjelezi. Emellett ideológusaik két részre osztják a mozgalmat. Egyfelől a hatalom megragadását a parlamentarizmus útján és keretei között elképzelő csoportra. Ezt az ellenfél, azaz a pártok és a demokrácia által kijelölt küzdőtérnek tartják (az igazán radikálisok ide kötik magát a Jobbikot is). Másfelől a mozgalmi csoportokra, amelyek nem a parlamentarizmus útját választják: például a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vagy a Magyar Gárda.

Külföldi pénzek

A nyilasok az 1939-es választásokon 750 ezer szavazatot és ezzel 31 mandátumot gyűjtöttek össze, annak ellenére, hogy számos választókörzetben nem is tudtak jelöltet állítani a különböző, jogilag eléjük vetett nehézségek miatt. Mi okozta ezt a támogatottságot? A náci Németország által nyújtott anyagi segítség, illetve a belpolitikai feszültségek és a gazdasági, szociális feszültség. Ebben a helyzetben a nyilasok a munkanélküliséget felszámoló munkaállamot ígértek az olasz fasiszta korporációs állam mintájára. Hangsúlyozták az energiaipar államosítását, ahogyan nemrégiben Sneider Tamás jobbikos képviselő is kiemelte, hogy az energiaárak állami felülvizsgálatával kell korlátozni az önkényes áremeléseket. A nyilasok követelték az élősdi jövedelmek felszámolását. Ez az elem rendszeresen visszatér a mai radikálisok bankellenes retorikájában, néha még a hivatalos politikai retorikába is begyűrűzve. Az árak központi megszabásának nyilas programjára rímel Z. Kárpát Dániel véleménye a multik megrendszabályozásáról.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!