hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jönnek a „perzsa testvérek”
Fővárosi török éttermek is támogatják a Jobbikot

2011. 10. 27.
Az anticionizmus is segít az irániakkal való együttműködésben - jelentették ki a Heteknek jobbikos politikusok annak kapcsán, hogy október elején a párt meghívására egy iráni delegáció látogatott hazánkba, hogy a gazdasági együttműködések lehetőségeiről tájékozódjon. A Jobbik által meghirdetett „keleti nyitás" programja egyre inkább a nyugati szövetségek alternatívájaként jelenik meg, tekintet nélkül az abban rejlő nemzetbiztonsági kockázatokra.

„Isten nevében" - ez a mondat szerepelt mottóként azoknak az iráni üzletembereknek és politikusoknak a bemutatkozó prospektusában, akik október elején a Jobbik meghívására Budapestre és több - főként jobbikos vezetésű - településre is ellátogattak. Tiszavasváriban az iráni Ardabil település polgármestere, Sodeif Badri, testvérvárosi szerződést írt alá ottani kollégájával, Fülöp Erikkel. Ezzel olyan testvérvárosok mellé iratkozott fel, mint a törökországi Oszmaniye vagy a kínai Jucsun. A huszonhárom fős delegáció - amelynek tagja volt Irán budapesti nagykövete, Saeed Seyed Agha Baniha­shemi is - Gyöngyösre és Gyöngyöspatára is ellátogatott, ahol szintén a lehetséges gazdasági együttműködésről tárgyaltak a felek.

A kapcsolat „katalizátora" egy bizonyos Dr. H. Jahromi M. Afi, aki a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportjának tanácsadójaként látta el a tolmács feladatát a látogatások során. A fogorvos végzettségű, a budapesti Shiraz nevű éttermet vezető Jahromi egyúttal az iráni nagykövetségnek is segítséget nyújt rendezvények szervezésében, valamint a perzsa-magyar barátság építésében. A doktor lapunk helyszíni tudósítójának sajnálkozását fejezte ki, hogy Magyarország és Irán között „régóta nincs kapcsolat", és hozzátette: „Nagy gyártulajdonosok, nemzetközi üzletemberek jöttek, hosszú távon ők is látnak valami nagyon jó dolgot Magyarországon, amely kapu lehetne a többi európai országra. Ha itt gyárakat építenek, a termékeket egész Európába tudnánk innen exportálni. Magyarország fontos Irán számára, itt tudnak munkahelyet teremteni, rengeteg pénzt hoznak az országba."

Úgy tudjuk, hogy konkrét gazdasági megállapodás még nem jött létre. Ezt erősítette meg lapunknak nyilatkozva Juhász Oszkár, Gyöngyöspata jobbikos polgármestere is, hozzátéve, hogy az élelmiszer-ipari befektetések lehetőségei és az ivóvízkincs keltette fel leginkább tárgyalópartnerei érdeklődését. A polgármester elmondása szerint a „perzsa testvérek" tették meg az első lépést, az ő kezdeményezésükre jött létre a találkozó.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!