hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért haragszunk a bankokra?
Kibekkelnék a pénzintézetek az Orbán-korszakot

2011. 09. 29.
Ha egy ország bajba kerül, általában a bankok válnak az egyik célponttá. Ez így van évszázadok óta, éppen ezért nem meglepő, hogy most, amikor Magyarországot is gazdasági problémák sújtják, a politika megpróbálja a bankszektorra terhelni a felelősséget - mondta a Heteknek Felcsuti Péter, a Bankszövetség korábbi elnöke azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor megígérte: addig folytatják a küzdelmet a bankokkal, amíg győznek.

A miniszterelnök a Metropol újságnak adott interjújában a múlt héten azt mondta, hogy a kormány lezárja a bankárkorszakot, megvédi a becsapott embereket, és véget vet annak, hogy minden veszteséget és kockázatot az emberek viselnek. Orbán szerint Európát és benne Magyarországot a bankárkorszak tette tönkre: az, hogy az elmúlt tizenöt-húsz évben elhitették az emberekkel, hogy következmények nélkül lehet eladósodni, és hogy örökké nyakló nélkül lehet majd olcsó hitelekhez jutni. A miniszterelnök hozzátette: egymillió magyar embert becsaptak.

Kérdés, kommentálta a fentieket Felcsuti, hogy mennyire pontos Orbán helyzetértékelése. A szakember szerint tény, hogy a devizahitelezésben kialakult tömeges problémákért a kereskedelmi bankok is felelőssé tehetők. Azt azonban „ménkű nagy túlzásnak" tartja, hogy kizárólag a bankokat akarják felelőssé tenni. Arra a felvetésre, hogy a miniszterelnök a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés bejelentésekor azt is kijelentette, hogy a kereskedelmi bankok már jó ideje vonják ki pénzforrásaikat és profitjukat az országból, Felcsuti azt mondta: ami az első tételt, a forrásokat illeti, a kereskedelmi bankok az elmúlt tíz-tizenöt évben folyamatosan hozták, ha úgy tetszik importálták a pénzt Magyarországra. Ennek az az oka, hogy a bankok belföldön gyűjtött betéteinek és a belföldön nyújtott hiteleinek az aránya nagyjából 100 a 150-hez, vagyis miközben a bankok száz egységnyi pénzt - betétet - tudtak gyűjteni a lakosságtól, illetve belföldön, ugyanitt 150 egységnyi hitelt helyeztek ki. Ez nem történhetett meg másképpen, mint hogy az anyabankjuktól vagy más pénzintézetektől pénzt kölcsönöztek, amit aztán ki tudtak helyezni hitelként belföldi ügyfeleiknek. 2008-ban, amikor elkezdődött a gazdasági pénzügyi válság, a hitelexpanzió megállt, a kereskedelmi bankok pedig megpróbálták a belföldi forrásgyűjtést erőltetni, hogy minél kevesebb külföldi pénzt kelljen behozniuk. Ennek következtében az előbb említett 100:150 arány valóban lecsökkent, bizonyos mennyiségű pénz visszaáramlott a külföldi bankokhoz.

Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke a minap arról nyilatkozott egy televíziós műsorban, hogy 10 milliárd euró, azaz 2700 milliárd forintnyi tőke távozhatott az országból az elmúlt egy év során a bankrendszeren keresztül, úgynevezett mérleg alatti tételeken keresztül. Felcsuti viszont hangsúlyozza: ez a pénz soha nem volt Magyarország, vagy éppen a magyarországi bankok pénze. Ráadásul ez a folyamat nem jelenti a nyereség kivonását. Már csak azért sem, mert szerinte a kereskedelmi bankok többségének az utóbbi két-három évben nem volt nyeresége, sőt a veszteségek miatt többnek közülük tőkét kellett emelnie, például a Raiffeisennek, az Erstének, a CIB-nek, az MKB-nak. Nyilván voltak bankok, amelyek képesek voltak nyereséget elérni, sőt akár osztalékot is fizetni tulajdonosaiknak, de a Bankszövetség korábbi elnöke szerint rendszerszintű tőkekivonásra biztosan nem került sor.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!