hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hetvenedik évforduló

2011. 08. 19.
Kamenyec-Podolszkijban és környékén SS-alakulatok által 1941. augusztus 27. és 30. között elkövetett mészárlás volt az első tíz­ezres nagyságrendű áldozatot követelő tömeggyilkosság a holokauszt történetében. Tragikus fordulópontot jelentett, hogy ettől az időponttól vált a keleti fronton a zsidóellenes terror és szórványos etnikai tisztogatás totális és szisztematikus népirtássá.

Az áldozatok többsége Magyarországról deportált zsidó volt. Hazánk­ban alig ismert, hogy a „hontalannak", illetve „rendezetlen állampolgárságúnak" minősített zsidók deportálását a magyar állam és a hadsereg vezetői szervezték meg és bonyolították. A németek nem gyakoroltak nyomást ebben az irányban, éppen ellenkezőleg: kezdetben igyekeztek visszaküldeni a deportáltakat. A Magyarországon élő vagy idemenekült zsidók tömeges, kollektív, fizikai üldözése és megsemmisítése nem 1944-ben, a német megszállás után, hanem már 1941-ben megkezdődött tehát.

Az 1941-es deportálások áldozatainak magyar földön jelenleg nincs állami emlékhelye. A Magyar Auschwitz Alapítvány civil kezdeményezésből 1991-ben emléktáblát állított az 1941-ben gyűjtőhelyül szolgáló Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga falán. A Wesley János Lelkészképző Főiskola vezetői és munkatársai 2003-ban egy kamenyec-podolszkiji zarándoklatuk helyszínéről hozott fácskát ültettek el az intézmény udvarán. A tragédia helyszínén is állítottak emlékművet és emléktáblákat. Régi adósságot törlesztenek a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium képviselői és a gyászünnepség szervezői azzal, hogy 2011. augusztus 26-án délelőtt a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont udvarán (ahol 1941-ben szintén ideiglenes gyűjtőhely működött) emléktáblát avatnak a legyilkolt zsidók emlékére.
(Csősz László, Holokauszt Emlékközpont)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!