hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Halat és hálót is kaptak

2011. 08. 12.
Véget ért a háromszáz településen jótékonykodó Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány idei akciója. Az értékel zárótalálkozón a vet­mag- és kisállatosztásban részt vev száznegyven önkéntes odaadó munkáját névre szóló oklevéllel jutalmazta az alapítvány elnök asszonya, HegedŐs Zsuzsa, amelyet az önkéntes csoportok vezeti a parlamentben vehettek át.

Magyarország 37 leghátrányosabb helyzetű kistérsége a dél-dunántúli és az északkeleti országrészekben található. A háztáji gazdálkodásra ösztönző program 300 településen 15147 hátrányos helyzetű családnak juttatott vetőmagot és kisállatokat.
„Az április 13-a és augusztus 1-je közötti időszakban a kistelepüléseken élők több mint egyharmadát megfelelő táplálékhoz és a szülőket munkából származó jövedelemhez is juttattuk” – foglalta össze az elnök asszony. Az önkéntesek – akik között a Hit Gyülekezetének tagjai, valamint szociális munkások, egyetemisták, vállalatok munkatársai is ott voltak – általában kétszer mentek ki a családokhoz a teljes évi zöldségszükségletet biztosító vetőmaggal és a kis­állatokkal. A kisállatok osztásakor egy-egy család 40 naposcsibét és 15 naposkacsát vagy 10 tojótyúkot kapott, mások vemhes kecskét, malacot vagy nyulat kértek. Ősszel terepszemlére mennek majd azokhoz a hátrányos helyzetű családokhoz, akik most haszonállatokat kaptak.
A mostani akcióban a kezdeményezés megvalósítására összesen 187 millió forint gyűlt össze. Hegedűs Zsuzsa emlékeztetett: az összeg egyáltalán nem tartalmaz állami vagy pályázati forrást, hanem több felajánlásból jött össze. Az alapítvány jövőre is folytatni fogja akcióját: reményeik szerint bővülhet a program, s meggyőződésük, hogy a most elkezdett munkát a résztvevők egy része önként is tovább fogja fejleszteni.
Hogyan jött létre az együttműködés a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvánnyal? – kérdeztük Kovács Sándort, az akcióban jelentős szerepet vállaló Hit Szeretetszolgálatnak (korábban: Hites Adakozók Hálózatának [HAH]) az ügyvezetőjét.
–ŰElőször 2010 tavaszán hallottam az alapítványról, és már akkor felfigyeltem arra a hivatalos szociálpolitikától alapjaiban különböző gondolkodásra, amelyet Hegedűs Zsuzsa hangoztatott. Mindenki, még azok is, akik eleinte jónak tartották, látták, hogy zsákutcába került az akkori, segélyezésen alapuló szociálpolitika, amely a segélyezetteket lenevelte az öngondoskodásról. Úgy gondoltuk, hogy ha ezt nem korrigálják, egy olyan antiszociális spirál jön létre, amely komoly belpolitikai hatást vált ki. Csodálkozom is azon, hogy nem törtek ki olyan éhséglázadások, mint Szlovákiában.
Ilyen légkörben talált egymásra a két, alapjaiban különböző, de szociális filozófiáját összehangolni kész szervezet. A Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány támogatottsága, adománygyűjtő képessége és a HAH országos lefedettsége így hathatós segítséget tud nyújtani a rászorulók számára.
Az emberek hogyan fogadták önöket?
–ŰGyakorlatban látjuk, hogy az emberek jó részének mennyire rossz a mentális hozzáállása a problémák leküzdéséhez. Voltak, akik magától értetődőnek vették a segítséget, sőt kritizálták annak – szerintük kis – mennyiségét. Ugyanakkor általánosságban elmondhatjuk, hogy a támogatott családok nagy örömmel és szeretettel fogadtak bennünket. Megrendítő volt megélni annak a szeretetnek és tiszteletnek az érzését, amellyel például az egyik hajdúhadházi cigánysoron fogadtak, de nem fogom elfelejteni azokat a takaros kis nógrádi falvakat sem, ahol ugyan szépen rendben tartják a portáikat a helyiek, de munka nélkül nagyon nehéz az élet. Itt mindenhol bevetették a vetőmagokat, és szépen nevelik a jószágokat is.
Az alapítvány koordinátoraként miben látja a siker titkát?
–ŰEz a program igazi ugartörés volt, hiszen mindkét szervezet számára ismeretlen terepre mentünk ki, ám önkénteseink igen rugalmasak, ha a rászoruló embertársaink megsegítéséről van szó. A 12 helyi központban tevékenykedő több mint 100 önkéntesünk segítségével 148 településen mintegy 8000 család részére mi vittük ki a vetőmagokat és a kisállatokat: ez a kétszeri felkeresés 16000 találkozást jelentett.
Mit hozhat 2012?
–ŰÖrömmel látnám, hogy ha jövőre az összes hátrányos helyzetben levő kistérségbe eljuthatna az alapítvány segítsége. Ám ez olyan mértékű akció, amelynek teljesüléséhez több mindennek össze kell állnia. Egy biztos: akik idén bármivel hozzájárultak az adományok gyűjtéséhez és kiosztásához, biztosak lehetnek abban, hogy olyan jó cselekedetben vettek részt, amely meghozza majd a gyümölcsét. A támogatott családok nevében is köszönöm a segítséget!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!