hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ajkától Sanghajig 33 méteren
Portré Kis Gergő világbajnok bronzérmes úszóról

2011. 08. 04.
„Mielőtt megkérdeznék, nincs bennem harag” – jelentette ki az érdeklődő újságírók előtt Kis Gergő, miután az úszócsapat hazaérkezett a sanghaji vizes világbajnokságról. A médiaérdeklődés főként a néhány nappal korábban, a verseny hevében tett dacos kijelentésére irányult – pedig a medencében ennél jóval maradandóbbat alkotott. Saját országos csúcsait megjavítva bronzérmet szerzett 800 méter és 1500 méter gyorson is. A 23 éves klasszis Londonban a csúcsra érhet.

A repülőtéri terminálban várakozva Kis Gergő anyukája, Ildikó meséli, hogy fia másfél évesen ugrott először vízbe - ám ennek akkor még a szülők nem nagyon örültek, tekintve, hogy csemetéjüket akkor még ki kellett menteni a szokatlan közegből. Óvodásként be is íratták egy úszótanfolyamra, hogy „vízbiztos" legyen. A célt jócskán sikerült túlteljesíteni, ugyanis a szakértő szemek hamar észrevették a tehetséget Gergőben, aki hatéves korában kezdett el „hivatalosan" is készülni úszókarrierjére. Az ajkai fiút nyolcéves kora óta Farkas András edzi, aki most szintén eljött a repülőtérre, hogy személyesen gratuláljon tanítványának (Sanghajba azért nem utazott el, mert kórosan fél a repüléstől). A mester mosolyogva ad igazat, amikor arról érdeklődünk, hogy Ajkán valóban egy 33 méteres medencében edzenek-e, amit még nyáron is sátorkupolával fednek le. Panaszkodni azonban nem akar, azt mondja, inkább ünnepeljünk.

„Gergő egy zseni, kevés olyan úszó van, aki arra képes, amire ő" - jegyzi meg Bandi bá', mikor arról faggatjuk, hogy minek tudható be a rövid időn belüli formajavulás. Gergő ugyanis a tavalyi budapesti Európa-bajnokság után abba akarta hagyni az úszást. Úgy érezte, hogy szándékosan háttérbe szorítják, amiért nem fővárosi egyesületnél kamatoztatja tudását; és köztudott volt Cseh Lacival és Verrasztó Dáviddal való konfliktusa is. (Anélkül, hogy jobban belemennénk: a történteket úgy is lehetett értelmezni, hogy a két rivális az Eb-n és a tavaszi Budapest-bajnokságon is összejátszott vele szemben, hogy a világbajnokságon ők indulhassanak 400 méter vegyesen.)

Az összetört sportoló édesanyjának és környezetének támogatásával, valamint újonnan megtalált istenhitének segítségével fel tudott állni a padlóról - ám ezzel csaknem két hónap kiesett a felkészüléséből. Ráadásul az 1500 gyors helyett sokáig a 400 méter vegyesre készült, és mindössze négy hónapja maradt az átállásra. Ennek ellenére sikerült bombaformába kerülnie a sanghaji vébére. 800 és 1500 méter gyorson egyaránt kétszer javította meg saját legjobb idejét, ami egyben az aktuális országos csúcs is volt. Összesen 7, illetve 14 másodpercet vert korábbi önmagára, ami szakmabeliek szerint szédületes teljesítmény - és talán nagyobb figyelmet érdemel, mint a korábbi feszültségekből fakadó kijelentése, miszerint, „aki másnak vermet ás, maga esik bele".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!