Hetek Univerzum
Engedtünk a 48-ból
Miért halványulnak el nemzeti ünnepeink?

Preiszler József festménye

Engedtünk a 48-ból
Miért halványulnak el nemzeti ünnepeink?
Többnyire a rendszerváltás félrecsúszásával, az ennek kapcsán megjelenő csalódottsággal hozzák összefüggésbe lapunknak nyilatkozó vezető értelmiségiek azt, hogy nemzeti ünnepeinken nem sikerül közösen és felhőtlenül emlékezni. Az 1848-as forradalom évfordulója előtt főként arra voltunk kíváncsiak, hogy miért nem tudunk erőt meríteni a magyar történelem kitüntetett pillanataiból; miért bánunk méltatlanul hőseinkkel; és miért nincsenek ma olyan magyar államférfiak, akiknek a személyét nemzeti konszenzus övezi. (2011. 03. 11.)

Schmidt Mária történész

Bizonytalan korszakot élünk, nincsenek nagy ideák, nagy eszmék – minden változik, minden mozgásban van. A nemzeti emlékezetbe beépült történelmi példaképeink tekintélye mégsem csökkent az évszázadok folyamán. Sajnos a rendszerváltoztatás előtt túl sok olyan példaképet akartak ránk erőltetni, akik nem állták ki az idő próbáját.

Mint ahogy Petőfi is írja: „Az idő igaz, S eldönti, ami nem az”. A példaképek életben tartásában döntő szerepet tulajdonítok az oktatásnak és a generációk közötti párbeszédnek.

Kellenek azonban új példaképek, új hősök is, és a nemzeti közösség majd eldönti, ki alkotott maradandót.

Ma is születnek ilyen emberek: itt van mindjárt az a három magyar idegtudós – Somogyi Péter, Freund Tamás és Buzsáki György –, akik a minap megkapták az „Agy-díjat” a memóriafolyamatokban kulcsszerepet játszó agyi ideghálózatok feltárásáért. De említhetnék zenészeket, írókat, költőket: méltán lehetünk büszkék például Nobel-díjas írónkra, Kertész Imrére.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!