hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Teljes rehabilitációt szeretnének a Don-kanyar magyar parancsnokának
Rangfelvarrás

2011. 01. 21.
Rehabilitálható-e teljes mértékben az a katonatiszt, akinek vezetése alatt a 2. magyar hadsereg és a mellé rendelt munkaszolgálatos egységek nagyobbik része, mintegy 130 ezer ember életét vesztette, megnyomorodott vagy éppen fogságba esett a Don-kanyarban? Pláne, ha ő maga vallja be, hogy hideg fejjel számos fegyvertelen vagy akár alatta szolgáló személy meggyilkolására, megkínzására, illetve fegyverrel való terrorizálására adott utasításokat.

Jány Gusztávot 1947 szeptemberében ítélte halálra a népbíróság. Nemcsak háborús bűnökért, mint aki a katasztrofális vereséget és ember-, illetve hadianyagban hatalmas pusztulást elszenvedő 2. magyar hadsereg parancsnoka volt, hanem a vádirat szerint túszok szedéséért, civilek, munkaszolgálatosok és a hadseregben gyávasággal vádolt honvédek kivégzésére adott parancsokért is. 1993-ban, a rendszerváltozást követően az ügyészség kezdeményezésére számos más népbírósági ítélettel együtt Jányét is felülvizsgálták. Ennek eredményeként bűncselekmény hiányában az ítéletet hatályon kívül helyezték. Ekkor azonban csupán hadsereg-parancsnoki tevékenységét vizsgálták, a civil lakosság, a munkaszolgálatosok ellen elkövetett bűnöket és gyilkosságokat, a túszok szedését és a halálos ítéletekre vonatkozó parancsokat már nem. Ezeken az 1993-as bizottság nagyvonalúan túllépett. A tizennyolc évvel ezelőtti ítélet kapcsán dr. Galli László most a köztársasági elnökhöz mint a hadsereg parancsnokához fordult, hogy a felmentő ítélet nyomán adják vissza a volt tábornok rangját és ezzel együtt becsületét is.

A Ludovika fiai

A német és lengyel gyökerekkel is rendelkező Jány Gusztávot eredetileg Hautzingernek hívták. A család a millen­nium évében költözött Lébényből Budapestre, ahol az apa a Ganz Gépgyár tisztviselőjeként szép jövedelmet tudott biztosítani családjának. A hívő, evangélikus család Gusztáv taníttatását is az evangélikus egyház tulajdonában lévő soproni, illetve Deák téri Evangélikus Gimnáziumokban vélte leginkább megfelelőnek. Az érettségit követően a Ludovika Akadémián folytatta tanulmányait. 1905 augusztusában avatták hadnaggyá, majd a lugosi 8. honvéd gyalogezrednél kezdte meg szolgálatát. Itt tanult meg románul (németül már tökéletesen beszélt), későbbi pályafutása során pedig a franciát is elsajátította. Néhány éves szolgálatot követően a bécsi hadiiskolában is képzésben részesült, innen mint főhadnagy távozott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!