hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Skins: Így szocializálódik a West Balkán népe
Határsértők

2011. 01. 28.
Miközben Nagy-Britanniában és idehaza is rajongók hada várta a Skins című tinédzser-sorozat ötödik évadjának premierjét, az USA-ban már az első évad első epizódja is botrányt okozott. A Parents’ Television Council bűnügyi nyomozást sürget, mivel szerintük az MTV által sugárzott sorozat felveti a gyermekpornográfia gyanúját. A téma egyfelől azért érdekes, mert a Skins a hazai West Balkán-nemzedék egyik kultuszfilmje, másfelől pedig az ügy mentén világosan kirajzolódik az amerikai és az európai erkölcsi felfogás közötti szakadék.

„A széria pont ott tud újat mutatni, ahol igazán kell: félredobja az amcsi tinisorozatokra oly jellemző,  sokszor elcsépelt erkölcsi tanulságokat, a sok szépfiút és bombanőt, a drogellenességet és a cenzúrát. Pontosan olyan vad és friss, mint azok a fiatalok, akiket bemutat" - foglalja össze egy magyar rajongó a sorozatról készült recenziójában, hogy a tinédzserek számára miért olyan vonzó a Skins. Szerinte az „önpusztító", „hanyag", „problémás", de egyúttal mégis „szimpatikus" és „egyéniséggel" bíró fiatalok életének bemutatásával a széria ötletgazdái „új életet leheltek egy halottnak és színvonaltalannak ítélt műfajba". Annyi bizonyos, hogy az E4 brit csatorna számára készített, de hamar Európa-szerte ismertté és népszerűvé vált produkcióban az alkotók ráéreztek arra, hogy mivel lehet odaszegezni a mai tinédzsereket a képernyő elé. A Skins megdöbbentően naturalisztikus módon beszéli el a főhősök szexuális szokásait, drogokhoz és alkoholhoz fűződő kapcsolatát, valamint „partikultúráját". Sokatmondó, hogy a sorozat címe, vagyis a Skins az angol szlengben a marihuánás cigarettához használt cigipapírokat jelenti.

„Azért vannak rákattanva a tinik, mert tabuk nélkül mutatja be az éle-tüket" - mondja a sorozat hazai rajongói oldalának főszerkesztője, Somi Krisztián. A 21 éves fiatalember élete egyik legnagyobb bulijának nevezte a tavaly nyáron rendezett budapesti Skins Partyt, ahol a sztárvendég a sorozat egyik szereplője volt. Krisztián egyik munkatársa többek között ezt írta tapasztalatairól: „Mindeközben én látszólag kimaradok a vad buliból, ahol vodkával és szódával locsolják az őrjöngő tömeget, itt-ott néhány lány buliból összesmárol, akadnak persze párok is, ismerős arcok felbukkannak a tömegben, megállíthatatlan jókedvvel táncolnak a Skins főcímdalára." A bulit egyébként az a Kecskés Tamás bonyolította le, aki a tragédiába fulladt West Balkán-partyt is szervezte. (Ezer forintos belépő a halálba, Hetek, 2011. január 21.)

Somi Krisztián nem gondolja, hogy a Skins nézőközönségére - akik jellemzően tinédzserek - káros lehet a látott tartalom. „A tinik e nélkül is tudják, milyen a világ, és ha nem lenne a sorozat, akkor is ilyen életvitelt folytatnának. Aki nem akar inni és drogozni, az nem teszi, aki ki akarja próbálni, az megteszi" - vélekedik. Valójában azonban nemcsak azok isznak vagy drogoznak, akik akarnak, hanem azok is, akik a kortársaiktól látott minta alapján ezt gondolják „trendinek", és semmiképpen nem szeretnének kilógni a sorból. „A Skins Partyhoz hasonló bulikban a résztvevők jelentős része 18 év alatti, és nehéz köztük olyat találni, aki nincs berúgva vagy betépve. A saját tapasztalataim alapján azt gondolom, hogy nem mindegyikük élvezi ezt, de a csordaszellem nagy úr: valahogy megindul egy hullám, egy adott stílus lesz a divat. Ha nem állsz be a sorba, kirekesztettként fognak rád nézni, és ezt senki sem akarja" - magyarázta egy 21 éves egyetemista, aki saját bevallása szerint már kinőtt a hasonló életvitelből.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!