hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Jelačićok védelmében

2010. 03. 12.
A márciusi eseményekre gondolva néha eszembe jut az a történet, amit a családban már gyerekkorunkban is sokszor elmeséltek, hogy a családnevünk csak alig több, mint száz éve Horváth, egyik erdélyi ősünk ugyanis Jelačić-ról „magyarosította”. Érdeklődve hallgattuk, hogy dédapám, Jelačić József, aki 1880-as években a brassói gimnáziumban tanult, nagyon felháborodott, amikor az irodalomórán elhangzott Petőfi A vén zászlótartó című költeményéből ismert verssor: „Fut Bécs felé Jellasics, a gyáva”, mivel osztálytársai ezután gyávának csúfolták. Dédapám sírva ment haza, és kérte, hogy változtassák meg a nevüket, hiszen ők már hű, jó magyarok.

A helyzet ma is hasonló, hiszen a magyar köztudatban a Jelačić névhez leginkább az „áruló” és a „gyáva” jelzők kapcsolódnak (nagyrészt Petőfinek köszönhetően), pedig a kép ennél sokkal árnyaltabb. A magyar–horvát közös történelemben a mindenki által hősként tisztelt horvát Zrínyi Miklós mellett bizony még a Jelačićok között is voltak, akik a magyar szabadság ügye mellett harcoltak.
A Jelačićok első nemesi kiváltságukat II. Endrétől kapták 1224-ben, majd hamarosan már IV. Béla tatárok előli menekülésében segítettek. Századokon át kimagasló tisztségeket viseltek.

Mohácstól Szigetvárig

A Jelačić nemzetség több tagja halt hősi halált a mohácsi csatában, egy másik Szigetvár védelmében esett el. A család komoly érdemeket szerzett a török elleni harcokban. Később az egyik Jelačić százezer forintot adományozott a magyar és ugyanennyit a horvát tudományos akadémia megalapítására. Egy Jelačić megírta a horvát nyelv, egy másik pedig a horvát nemzet történetét.
A Jelačić család egyik tagja Pécsett nemzetőrséget állított fel, és Kossuth oldalán harcolt, amiért később állásvesztésre és vagyonelkobzásra ítélték. Ennek a Jelačićnak a fia Perczel Mór seregében küzdött a magyar szabadságért, s ezért több évi hadifogságot szenvedett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!