hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Világszerte hódítanak a tanuló­drogok
Agydopping

2009. 10. 02.
Alex nemrégiben végzett a Harvardon, ahol egy félév során tucatnál is több dolgozatot kellett írnia. Mindeközben egy diákszervezetet vezetett, amelyben heti negyven órát dolgozott, emellett természetesen járt az egyetemi órákra is. Hétvégenként pedig az egyetemisták partihalmozó életét élte. Ezt az életmódot lehetetlen hosszú távon folytatni, Alexnek azonban mégis sikerült.

Alex kivételes teherbírását az Aderall nevű gyógyszernek köszönheti, amely az egyetemisták körében rendkívül népszerű „tanulódopping". A szer amfetaminsók keveréke, amelyet hiperaktivitásban szenvedő gyermekek számára fejlesztettek ki. Időközben azonban kiderült, hogy az Aderall, hasonlóan a Ritalinhoz, amelyet eredetileg szintén a hiperaktivitás kezelésére szántak, egészséges embereknél rendkívüli módon megnöveli a koncentrálókészséget. Alex testvére hiperaktivitásban szenvedett, jól ismerte tehát a tüneteket, így magát is hiperaktívnak beállítva orvosi receptre kaphatta az Aderallt. A tizenöt milligrammos adagokat többnyire vacsora után vette be, ennek köszönhetően képes volt még nyolc-tíz órát egyhuzamban talpon maradni.

Alex nem az egyetlen az elitegyetemen tanuló diákok közül, aki Aderall vagy Ritalin segítségével kívánja megállni a helyét. Néhány évvel korábban megdöbbenést váltott ki egy David Green nevű - szintén a Harvard Egyetemre járó - diák nyilatkozata, aki a Washington Postnak azt állította, hogy a középiskola megkezdését követően egyetlen dolgozatot sem írt Ritalin nélkül. Hasonlóan nyilatkozott a Boston Globe-nak a Florida Egyetem egyik diákja, aki kifejtette: az Aderall „egy csodagyógyszer, amely hihetetlen módon serkenti a koncentrációs készségemet".

A közelmúltban több felmérés is bizonyította, hogy nem elszigetelt esetekről van szó: 2005-ben Sean Esteban McCabe professzor kutatócsoportja a Michigan Egyetemen arra a megállapításra jutott, hogy az amerikai főiskolások és egyetemisták mintegy négy százaléka használ tanulódoppingot. Egy 2002-ben egy kisebb főiskolán végzett felmérés szerint ez a szám sokkal magasabb volt, a diákoknak több mint harmada használt stimulálószert tanulmányaihoz. McCabe felmérése azt is kimutatta, hogy azoknak a diákoknak az esetében, akik a tanuláshoz doppingszereket használtak, tízszer gyakoribb volt a marihuána fogyasztása, és mintegy húsz­szor gyakoribb a kokainfogyasztás.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!