hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egyre fiatalabb áldozatokat szed az AIDS
Halálos ölelések

2009. 08. 28.
Earvin „Magic" Johnson, az NBA egykori legendás játékosa augusztusban ünnepelte ötvenedik születésnapját. A kosaras nemcsak a pályán nyújtott teljesítménye miatt lett világhírű, de ő volt az első olyan közismert személy, aki nyilvánosságra hozta azt, hogy HIV-fertőzött. Magyarországon 2005-ben kezdett meredeken emelkedni a HIV-fertőzöttek száma, ráadásul az első félévben az újonnan regisztrált fertőzöttek mintegy ötöde volt húsz év alatti fiatal.

Johnson 1991-ben azért ment orvoshoz, mert egy magasabb összegű biztosítás megkötéséhez ezt szabták feltételül. A vizsgálat megdöbbentő eredménnyel zárult számára: kimutatták nála a HIV jelenlétét. November 7-én egy sajtótájékoztató keretében hozta nyilvánosságra a tényt, és a profi sporttól való visszavonulását is bejelentette. A betegség nem csak őt érintette, felesége éppen várandós volt fiukkal, bár mint később kiderült, ők nem kapták el a fertőzést. Johnson nem sokkal később azt is nyilvánosságra hozta, hogy a betegséget a hírneve miatt számára felajánlkozó nők egyikétől kaphatta el.

Noha a betegségről egyre kevesebb szó esik a médiában, a vírus főleg Ázsia és Afrika egyes részein szedi áldozatait megállíthatatlanul. A fekete kontinens egyes országaiban a lakosság 50-80 százaléka fertőzött. Terjedését elősegítik az elégtelen higiéniás körülmények, a felvilágosítás szinte teljes hiánya, a polgárháborús országokban a tömegesen elkövetett nemi erőszak, a különböző hiedelmek. Az ezredfordulón a becslések szerint világszerte több mint 36 millióan voltak HIV-fertőzöttek, nagy részük mára már nem él. Az ismert áldozatok száma meghaladja a 20 milliót.

A járvány megfékezésére egészen megdöbbentő intézkedéseket fontolgatnak néhány országban. Szváziföld a legfertőzöttebb területek közé tartozik, a lakosság majdnem fele HIV-fertőzött vagy már AIDS-beteg. Timothy Myeni parlamenti képviselő nemrég azt indítványozta, hogy az ország teljes lakosságán végezzenek AIDS-tesztet, és aki pozitív, azt a tomporán jelöljék meg eltüntethetetlen módon. Az intézkedés bevezetése ellen a jogvédő szervezetek erőteljes tiltakozásba kezdtek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!