hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy nap a drúzoknál
Vendégszeretők, és nem ismerik a halálfélelmet

2009. 05. 08.
A legnagyobb izraeli drúz falu, Daliat el Karmel egyik élő bizonyítéka annak, hogyan tud egy népcsoport akár egy évezreden át saját ország, kormány vagy hadsereg nélkül fennmaradni, és megőrizni egyediségét. Az eredetileg Egyiptomból származó, egyszerűen csak a „kegyelem fiai” néven emlegetett drúz nép vallását évszázadokon át szigorú titok övezte, más vallásból senkit nem engedtek betérni, és csak egymás között házasodtak.

A Kármel Nemzeti Park szívében található, több mint 400 éves Daliat el Karmel egy korai bizánci település romjain épült fel, mostani lakosai eredetileg a Libanon-hegységből származnak. Régészeti leletekből arra következtetnek, hogy a keresztes lovagoknak is fontos központja volt ez a település. A közel 20 ezer fős kisváros 2003-ban egyesült a szomszédos Usafia faluval, a drúz helységet azóta Karmelvárosnak hívják.

A tradicionális drúz és arab elemekkel tarkított piac szombati nyitva tartása csak az egyik ok a sok közül, amiért ide özönlenek a környék turistái. A le­vegőben már korán reggel frissen sült pita és baklava édes illata száll. A bajuszos, kék, bő nadrágos és fehér inges népviseletben járó drúz férfiak, a vásárlók nyüzsgése, a mezítláb rohangáló gyerekek, az ősi romokon épült új házak színkavalkádja kihagyhatatlan közel-keleti élmény! Az asztalokon óriás zöldségek és gyümölcsök állnak halmokba pakolva, pont úgy, ahogy azt a bibliai „Ígéret földjéről" mindig is elképzeltem. Egy helyi lakos, Aola házi készítésű pitakenyeret, kecskesajtot, olajbogyót, rizzsel töltött spenótlevelet és olívaolajat kínál. Mialatt megkóstolom a különleges salátát, Aola bevezet a drúz konyha rejtelmeibe. Megtudhatom, hogy ételeik többsége rendkívül egészséges, speciális fűszereket használnak, és a zatarral vagy hagymás-pirospaprikás szósszal borított pitát reggelente teázgatva fogyasztják.

A főutca két oldalát végig színes bazársor tarkítja, és ember legyen a talpán, aki ellen tud állni az arra sétálókat széles mosollyal és kávéval becsalogató nyájas kereskedőknek. A változatos portékák között az ezüst ékszereken, antik dísztárgyakon, tőrökön, színes kendőkön és vízipipákon keresztül itt minden megtalálható. Az üzletek között néhány művészeti galéria és étterem is megbújik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!