hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Befektetés a nemzet jövőjébe
Az amerikai oktatáspolitika és a magyar kilátások

2009. 04. 18.
100 milliárd dollárt adunk az amerikai oktatásnak! – így lehetne dióhéjban kifejteni az új amerikai elnök és stábjának oktatásügyi programját a gazdasági válság idején. Barack Obama oktatáspolitikai ösztönző-csomagját áttekintve kiderül: Amerika új elnöke hisz abban, hogy az oktatás kulcs a nemzet jövőjéhez és minden gyermek sikeréhez. A most nyilvánosságra hozott jövő évi költségvetés keretösszegeiből kiderül, hogy Amerika a bölcsődétől az egyetemig jelentős összegeket fektet majd az oktatásba.

Az Amerikai Egyesült Államok a végletek országa az oktatás területén is: világhírű egyetemek épülnek - a Stanford, a Harvard vagy a Columbia University - alig közepes, olykor kifejezetten rossz minőségű közoktatásra. Az amerikai gyermekek nagy százaléka funkcionálisan analfabéta, egynegyedük nagyon szegény szocioökonómiai státuszú. Eközben az egyetemeken világszínvonalú pedagógiai tudást halmoznak fel, melynek befogadására az amerikai közoktatás szinte alkalmatlan. Remélhetően az új elnök átütő reformtörekvései segítenek ennek a paradoxonnak a feloldásában - hogy ne csupán a délkelet-ázsiai térség (Japán, Hongkong, Észak-Korea) „profitáljon" a kitűnőbbnél kitűnőbb fejlesztőprogramokból, az amerikai oktatás-fejlesztés vívmányaiból.

Látható, hogy Obama és szakmai tanácsadói - többek között Linda Darling-Hammond, a School Redesign Network alapítója és társigazgatója, a Stanford Egyetem professzora, több tucat oktatásügyi könyv szerzője - részletes szakmai és pénzügyi programmal rendelkeznek az amerikai közoktatás megújítására. Obama azzal, hogy Linda Darling-Hammondot választotta még kampánya során fő oktatási tanácsadójának, azt is jelezte, hogy egy sokkal tanárbarátabb oktatáspolitikát szeretne megvalósítani, mint ami korábban a gyakorlat volt.

Nem biflázni, gondolkodni!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!