hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Készül a védelmi rendszer
O’Reilly tábornok az európai rakétatelepítésről

2007. 04. 04.
Patrick J. O’Reilly dandártábornok, az amerikai Védelmi Minisztérium rakétavédelmi ügynökségének igazgatóhelyettese Magyarországra látogatott, hogy tájékoztassa a magyar honvédelmi és külügyi szerveket az Egyesült Államok Európába tervezett rakétavédelmi rendszerével kapcsolatosan. A látogatás keretében szervezett sajtótájékoztatón April H. Foley amerikai nagykövet asszony elmondta, hogy Irán részéről valós és egyre komolyabb veszély fenyegeti az Egyesült Államokat és szövetségeseit, ezért a tervezett rakétavédelmi rendszer alapvető fontosságú a számukra. A nagykövet asszony kiemelte, hogy kizárólag védelmi, és nem támadó rendszerről van szó. Washington számára fontos, hogy folyamatos és átlátható tájékoztatást adjon valamennyi szövetségesének a rakétavédelmi rendszerre irányuló tervekkel kapcsolatban.


Fotó: MTI

Ennek a szándéknak megfelelően látogatott többek között Budapestre Patrick J. O’Reilly dandártábornok, aki megerősítette, hogy az Egyesült Államok számára rendelkezésre álló információk szerint Irán egyre többféle rakétával rendelkezik, emellett egyre kisebb robbanófejeket tud előállítani, ami viszont egyre nagyobb hatótávolság elérését teszi lehetővé. Az iráni elnök nemrég bejelentette, hogy sikeres kísérletet hajtottak végre ballisztikus rakétákkal. Ez viszont azért jelent veszélyt, mert fontos állomás az interkontinentális ballisztikus rakéták kifejlesztésében.

A fenyegetettség miatt az Egyesült Államok rendkívül gyorsan, alig két és fél év alatt fejlesztette ki nagy hatótávolságú rakétavédelmi rendszerét, mely az egész észak-amerikai földrészt lefedi, ugyanakkor a NATO-tagállamok nagy részét – és az ott állomásozó amerikai katonákat – nem védi meg egy esetleges iráni támadással szemben, ami viszont nem elfogadható az Egyesült Államok számára. Ezért tett javaslatot az amerikai rendszer európai kiterjesztésére. Ahhoz, hogy Európa – és az Egyesült Államok – számára a maximális védelmet tudják nyújtani, Lengyelországba kell helyezni a védelmi rendszert rakétáit, Csehországba pedig a hozzá kapcsolódó radarokat. A két ország kormánya kedvezően fogadta az amerikai javaslatot, a rendszer kiépítésére vonatkozó konkrét tárgyalások a közeljövőben fognak elkezdődni. Amennyiben kedvező döntés születik, a rendszer három és fél év alatt lesz kiépíthető. A lengyelországi berendezés kétmilliárd dollárba, a csehországi rész félmilliárd dollárba fog kerülni az amerikai kormánynak.

A kiépített rendszer már lényegileg teljes lefedettséget fog nyújtani, igaz, csak Észak-Európa számára. Ennek oka, hogy a szóban forgó rendszer csak nagy hatótávolságú rakéták elhárítására alkalmas. Dél-Európa számára ez azért nem megfelelő, mert túl közel fekszik a közel-keleti térséghez ahhoz, hogy ballisztikus rakétákkal támadható legyen. Európának ebben a térségében tehát rövid hatótávolságú, illetve földközeli rakétákat elhárító rendszerre lesz majd szüksége, amelynek kiépítése a NATO feladata. Ennek kiegészítését szolgálná az amerikaiak által kiépítendő rendszer, amely a későbbiekben a NATO saját nagy hatótávolságú rakétaelhárító rendszerének lehet majd az alapja.

Oroszországnak a rendszer kiépítésével kapcsolatban idén februárban kifejezett aggodalma meglepte az Egyesült Államokat, mivel már körülbelül egy éve folytat a két ország egyeztetést a témával kapcsolatban. Az Egyesült Államok elő-

ször tavaly márciusban tájékoztatta Oroszországot a terveiről. Oroszország csak tavaly novemberben fogalmazta meg először aggodalmát a rendszerrel kapcsolatosan. Akkor arra hivatkozott, hogy nem hisz abban, hogy Irán tényleg komoly fenyegetést jelentene az Egyesült Államok számára, ezért a rendszer kiépítését Oroszország ellen intézett lépésnek tekinti. O’Reilly szerint az orosz aggodalmak alaptalanok, mivel a rakéták lengyelországi elhelyezése teljesen alkalmatlan egy esetleges orosz támadás elhárítására, tehát a rendszer kiépítése semmiképpen nem tekinthető Oroszország ellen tett lépésnek. A rendszer ráadásul már csak azért sem alkalmas támadásra, mert az általa alkalmazott rakéták túl kicsik robbanófej hordozására. „Mindössze” arra alkalmasak, hogy a kilőtt támadó rakétát az űrben megsemmisítsék. Az aggodalmak eloszlatására az Egyesült Államok meghívta Oroszország katonai szakértőit egy szakmai látogatásra, valamint a műszaki részletek ismertetésére, amely lehetőséggel azonban ez utóbbiak mindeddig nem éltek. A következő hónapokban további tárgyalásokat tervez az amerikai fél az orosz fél tájékoztatására.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!