hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A régi gátlások helyébe újak jöttek
A média hatása a fiatalok szexuális életére

2002. 11. 11.
Az elmúlt tíz évben 27 százalékról 40 százalékra növekedett az aktív szexuális életet élő 17 éves lányok száma – derült ki egy hazai, nőgyógyászok által nemrégiben végzett felmérésből. Dr. Pázsit Emese nőgyógyász érdeklődésünkre elmondta: vizsgálataikba középiskolásokat és a szakrendeléseken megforduló (0–24 éves) pácienseket vonták be. Kiderült: a megkérdezett 17 évesek 70 százaléka három hónapnál rövidebb ismeretség után létesített szexuális kapcsolatot, 10 százalékuk pedig csak alkalmi ismeretségek – azaz egyszeri kapcsolatok – során. A szexuálisan aktív 17 évesek 10 százalékának egyébként három hónapon belül több mint egy partnere szokott lenni. A megkérdezett fiatalok tisztában vannak az óvszeres, illetve tablettás fogamzásgátló módszerekkel, de csak 65 százalékuk él valamelyik lehetőséggel, harmaduk pedig nem alkalmaz semmilyen módszert. A váltogatott kapcsolatok és az óvszer alacsony népszerűsége miatt a fiatalok között megnövekedett a nemi úton terjedő betegségek gyakorisága, melyek hosszú távon akár rákos megbetegedéshez vagy meddőséghez vezethetnek. A fogamzásgátlással, egészségvédelemmel kapcsolatos információikat a tinédzserek elsősorban a családtól, barátnőiktől vagy a médiából szerzik be. Jellemző, hogy jobban tartanak a tabletták, mint az abortusz lehetséges következményeitől. Riasztó adat: az összes tavalyi, hazánkban végzett abortusz több mint 10 százalékát, azaz 6500 műtétet 18 év alattiakon végezték el, ebből 175-en nem voltak még 14 évesek az abortuszuk idején. Az orvosok gyakori tapasztalata, hogy a túl korán kezdett szex a későbbiekben boldogtalan házaséletet, frigiditást eredményez. 

Pázsit doktornő hangsúlyozta: a média igen hatékony befolyásoló eszköz, ami ráadásul ha kell, ha nem, állandóan jelen van az otthonok többségében. S mint ilyen, a fiatalkori szexualitás kialakulásában rendkívüli szerepet játszik, miután műsorai és reklámjai többsége szabályosan népszerűsíti a korai szexet és a gyakori partnerváltogatást. A "jogok" és a "szabadság" túlhangsúlyozása mellett teljesen elsikkad a kötelességek, a következmények és a felelősség említése. A szülői odafigyelés és bizalmasság hiánya miatt mindez oda vezet, hogy a szabadság megnyilvánulását a korlátozatlan nemi életben látják a fiatalok, s a szexualitást csupán élményszerzésnek fogják fel. A tizenévesek elsőrend? médiafogyasztókká léptek elő, gyakorlatilag a tévén nőnek föl anélkül, hogy bárki – akár pedagógus, akár szülő – megfelelően értelmezné velük a látottakat. A vizsgálat tapasztalatai alátámasztották: rendkívüli módon fellazultak a családi kapcsolatok, a családok tagjai keveset találkoznak, és keveset beszélnek egymással. Ráadásul minden törvényi korlátozás ellenére az erkölcstelen műsorokat olyan időpontokban sugározzák, amikor még a nyolc éven felüliek többsége is a tévé előtt ül – emelte ki Pázsit Emese.

"Meggyőződésem, hogy a kereskedelmi adók kínálata, különösen a Big Brother típusú műsorok nagyon romboló hatásúak, az ifjúságra nézve egyenesen bűntettnek tartom őket" – fejtette ki érdeklődésünkre Porkolábné Balogh Katalin pedagógiai szakpszichológus is. A neves szakember tapasztalatai szerint a képernyő előtt passzivitásra és magányra ítélt gyermekek értelmi-érzelmi fejlődése hihetetlenül elmarad azokétól, akiknek érdemi kapcsolata van szüleikkel. A fiatalok a tévében bemutatott öncélú erőszakot és szexualitást megfelelő magyarázat híján természetesnek veszik, és saját életükben is könnyen alkalmazzák. A professzor asszony szerint a valóságshow-k pszichológiai szempontból súlyosan etikátlanok, és következményeik sok szempontból beláthatatlanok. Pszichológusok ma már egyébként tényként kezelik, hogy a nemiséggel kapcsolatos viselkedés jelentős felszabadítása nem vezetett a
szexuális zavarok csökkenéséhez, hanem éppen ellenkezőleg. A média hatékony közreműködésével feloldott hagyományos gátlásosság helyébe újabb gátlások és problémák kerültek: a filmeken olajozottan működő szabad szex ugyanis igen messze áll a valóságtól. Ráadásul a nézői ingerküszöb folyamatosan emelkedik, így a pornográf tartalmú filmek is egyre durvábbá válnak. 

A lapunk által megkeresett számos szakember egyébként mind előrebocsátotta: távol tartja magát a valóságshow-któl, és általában a kereskedelmi adók jelenlegi kínálatától. Egyúttal kivétel nélkül megerősítették: a minősíthetetlenül alacsony színvonalú, közönséges műsorokkal szemben a közszolgálati televíziótól joggal lenne elvárható egy nézhető, értékorientált alternatíva kialakítása – ezzel szemben az a kereskedelmi adók utánzásával próbál versenyképessé válni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!