hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Muszlim reformkísérlet
Arab a nyelvem, iszlám a vallásom, Algéria a hazám

1999. 07. 24.
Algériáról az utóbbi években szinte kizárólag a közel százezer áldozatot követelő vallási fanatizmus és könyörtelen polgárháború szomorú hírei kapcsán hallhattunk. Valóban, az Iszlám Üdvfront katonái a társadalomra erőszakkal és a másság kiirtásával akarnak hatni. De az algériai iszlám nem csak gyilkosokat adott. A két világháború között elindult egy mozgalom, melynek vezetője erkölcsi megújulást hirdetett – békés úton. Olyan vallási mozgalom volt ez, amely bár iszlámot prédikált, nem a bevett, megszokott módon közelítette meg sem a vallást, sem az embereket. Ezzel két ellenséget szerzett magának: szembefordult vele az állam és az állam által fizetett vallási vezetők. De ez a mozgalom nem csak egy volt a sok iszlám irányzat közül: a vallási közösség ideológiája az algériai nép nemzettudatának alapjait adta, erősítette meg.

Algériát a franciák 1830-ban támadták meg, és később Franciaország részének nyilvánították. Bevezették a francia közigazgatást, oktatási rendszert, nyelvet, gazdaságot, és telepeseket hívtak az országba. Kezdetét vette Algéria elfranciásítása. Szétverték az addigi földközösségeket, amelyek a törzsi közösségek alapját adták. Bár Algéria három körzete Franciaország három tengerentúli megyéjének számított, az őslakók nem kaptak polgárjogot: nem polgárai, hanem alattvalói lettek a Francia Köztársaságnak.

A betelepülő európaiak szegény francia, spanyol, máltai és olasz parasztok vagy kalandorok voltak és máshol élhetetlennek bizonyult lumpen elemek. A letelepedett családok az arabok mellett, de azoktól igazából külön élő népességet alkottak, akiket az emlékezet a "pieds-noirs", a feketelábúak néven őrzött meg.

Reformált iszlám

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!