hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az átlagpolgárokat a bérrendszer és az egészségügy érdekli inkább
Interjú Körösényi András politológussal

1998. 07. 25.
– Mi oka lehet annak, hogy csak az MSZP áll ki határozottan és látványosan a társadalombiztosítási önkormányzatok megszüntetése ellen? Az SZDSZ csendesebb.– Azt hiszem, ennek elsősorban az az oka, hogy az SZDSZ korábban is gazdasági-liberális szempontból vizsgálta és képviselte a felügyelet kérdését. Gazdasági, illetve racionális érvek pedig nem szólnak eme önkormányzatiság mellett. Másrészt olyan nagy gazdasági érdekcsoportoknak adott befolyást, ezalatt elsősorban a szakszervezeteket értem, illetve még egyes a jobboldalon álló szervezetek is helyet kaptak, melyek nem nevezhetők az SZDSZ-hez közel állónak. A szocialisták viszont érzelmi okoktól is indíttatva lépnek fel, mert a szakszervezetek – melyek közül az MSZOSZ szövetségese – hatalmi pozícióit csökkenti ez a döntés.– A szakszervezeteket mindenesetre láthatóan megosztja ez az ügy, hisz a Munkástanácsok üdvözölték ezt a döntést, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége ellenben egyenesen azt állítja, hogy nagyon arrogáns, antidemokratikus és diktatórikus az új kormány részéről mindez. Tovább polarizálhatja a szakszervezeteket ez az ügy?– Nem tudom, hogy lesz-e emiatt fordulat, eddig az volt a tendencia, hogy a nagyobb szakszervezetek a kicsiket kiszorították a pozíciókból. A megosztottság – többek között ezért is mindig megvolt, nem hiszem, hogy ebben újabb változás történne. A helyzetet bonyolítja, hogy még nem lehet látni, a kormány miként kíván változtatni az Érdekegyeztető Tanács működésén. Tehát kell azért fél év, hogy lehessen érzékelni, milyen lesz a szakszervezeti politika, de az mindenképpen érzékelhető, hogy a mostani kormány a szocialistákhoz képest nem preferálja olyan súllyal a szakszervezeteket.– A társadalomban milyen hatást válthat ki ez a döntés, illetve az átlagpolgárokat egyáltalán érdekli-e ez a téma?– A szocialista szavazókat megerősíti mindez abban, hogy rossz irányba mennek a dolgok, s hogy ők jó helyre szavaztak. A semlegeseket, illetve az ingadozókat nem hiszem, hogy befolyásolná. Az tb-önkormányzatok demokratikussága és a biztosítottakhoz való köze nem nagyobb, mint amennyire a kormánynak van köze a választópolgárokhoz, akiknek nagy része ráadásul nem is biztosított. Nehéz így azt mondani, hogy a demokrácián csorba esett, látszólag éppen a mostani kontroll demokratikusabb, inkább az, mint az önkormányza-toké volt. A történet lényege, hogy egyszerűen egy hatalmi súlypont-áthelyeződés zajlik, az átlagembert viszont inkább a bérrendszer, vagy maga az egészségügy szolgáltatásainak minősége befolyásolja, illetve érdekli. – Tehát úgy véli, hogy ez az ügy nem hasonlítható a Bős–Nagymaros vagy a Tocsik–ÁPV Rt. ügyhöz, melyek az akkori kormánypártok támogatottságát gyengítették. – Igen. Közel sem.

(H. Zs.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!