hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Törökország az újévi vérfürdő után
A repedező kolosszus

2017. 01. 05.
2017 első óráiban az Iszlám Állam újra hallatott magáról: Isztambulban közel negyven halálos áldozattal járó vérfürdőt rendezett a kalifátus terroristája, aki lapzártánkkor még szökésben van. A konkrét tragédián túl a történtek a török állam kezelhetetlenné váló válságát is mutatják – úgy tűnik, az ankarai rezsim képtelen a részben általa is előidézett szíriai polgárháború hatásait a határokon kívül tartani.

Harminckilenc embert megölt, közel hetvenet pedig megsebesített az Iszlám Állam terroristája egy isztambuli szórakozóhely szilveszteri rendezvényén. Az áldozatok többsége külföldi, a szórakozóhelyet annak ellenére egyetlen rendőr védte, hogy a mészárlás előtt tíz nappal konkrét figyelmeztetést kaptak az amerikai hatóságoktól a fenyegető veszélyről.

A merénylettel gyanúsított férfi személyazonossága egyelőre hivatalosan nem tisztázott – török lapértesülések szerint a kirgiz Ihake Masrapov lehetett az elkövető, de a médiában megjelentek a terrorista ujgur, kazah és üzbég származásával kapcsolatos hírek is.

Amit viszont tudunk a merénylet körülményeiről, az egészen elképesztő. Miközben 2016 utolsó napjaiban a török hatóságok az Iszlám Állam több tucatnyi feltételezett tagját fogták el, akik szilveszteri merényletekre készültek, a tíz nappal a merénylet előtt (az amerikai hatóságoktól) konkrét figyelmeztetést kapott Reina klubot egyetlen (!) rendőr őrizte az előírt négy helyett. A Yeni Şafak című török kormánypárti lap szerint a merénylőnek tudnia kellett, hogy csak egy rendőrrel kell a bejáratnál szembenéznie, ahogy azt is, hogy a szórakozóhely biztonsági őrei fegyvertelenek, és a lövöldözés után a kijáratnál nem fog rendőrrel találkozni. A lap szerint a tettes a Reina klubhoz érkezve, majd onnan távozva összesen 8 taxival utazott. A támadó abban a taxiban hagyta a mobiltelefonját, amellyel a helyszín közelébe hajtatott. Erről a telefonról került elő az a 45 másodperces videofelvétel, amelyet az elkövető önmagáról készített a Taksim téren.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!