hetilap

Hetek hetilap vásárlás
2026-ra megszűnhet a készpénz a Deutsche Bank társelnöke szerint
Kihalásra ítélve

2016. 03. 17.
Összehangolt kampány indult az óceán két oldalán a nagy címletű bankjegyek kivezetése és úgy általában a készpénzforgalom felszámolása érdekében. Újdonság, hogy most először pénzügyi nagyágyúk, köztük Larry Summers volt amerikai pénzügyminiszter és a Deutsche Bank társelnöke, John Cryan névvel is beálltak a radikális tervek mögé. Utóbbi szerint a készpénz egy évtizeden belül (!) megszűnhet, ami új korszakot nyithat az emberiség négyezer éves pénzügyi történelmében. A médiakommunikációban a készpénz a törvénytelenség kiszolgálójaként jelenik meg, de az elemzők elismerik, hogy a digitális pénzre való átállástól a kormányzatok hatalmas bevételt és az állampolgárok pénzügyi döntéseinek központi befolyásolását várják. Vannak azonban – kevesen -, akik szerint a személyes szabadság egyik utolsó szigete veszhet el.

John Cryan januárban a világ vezető bankárai előtt Davosban tartott előadásán azt állította, hogy a pénzügyi technológiák olyan gyorsan fejlődnek, hogy „egy évtized múlva valószínűleg már nem látunk többé készpénzt”. A Deutsche Bank társelnöke szerint a „készpénz rettenetesen rossz hatékonyságú, ezért szükség van arra, hogy »dematerializálják«”. Ebben szerinte a kormányok is érdekeltek, mert a „tranzakciók nyomon követhetőek lesznek”, és ezzel útját lehet állni az illegális tranzakcióknak és a pénzmosásnak.

Kill Bill

Szintén az alvilág, a terrorizmus, a korrupció, adóelkerülés és a bűncselekmények visszaszorításával érvelt Larry Summers volt amerikai pénzügyminiszter, aki „Ideje leszámolni a 100 dolláros bankjegyekkel” (It’s Time to Kill the $100 Bill) címmel írt cikket a Washington Postba. Summers, aki jelenleg a Harvard egyetem professzora, azt sürgeti, hogy szülessen globális döntés a nagy címletű bankjegyek megszüntetéséről. Emlékeztet rá, hogy már a kilencvenes években, az euró tervezésének időszakában figyelmeztetett arra, hogy az új pénznem kibocsátásánál legfeljebb 100 eurós címletet alkalmazzanak. „Ezt elmondtam a kollégáimnak az európai G7 államok pénzügyminiszteri tanácsában is. Figyelmeztettem őket, hogy az 500 eurós címlet kibocsátása rendkívüli felelőtlenség, és csak a korrupciót és a bűnözést segítjük elő ezzel. Persze, az euró nem a mi pénzünk, a probléma viszont már bennünket is érint. A németek azonban ragaszkodtak a nagy címletekhez, ezért ezt a kérdést soha nem vitatták meg komolyan nemzetközi fórumokon” – írta Summers, aki szerint most itt a megfelelő pillanat, hogy ne csak Európában, hanem világméretekben áttörés szülessen. Ezért azt javasolja, hogy egyszerre szülessen döntés a 100 dolláros, az 500 eurós és más nagy címletű, nemzetközi forgalomban jegyzett bankjegyek kivonásáról. Summers egyik professzortársa, Peter Sands a 100 és 200 eurós bankjegyeket is megszüntetné, arra hivatkozva, hogy a britek is megelégednek az 50 fontos bankjeggyel mint legnagyobb címlettel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!