hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az olasz melódráma - Miért drágul a svájci frank?

2011. 07. 14.
Görögország, Írország, Portugália és Spanyol-ország után újabb nemzet, Olaszország került fel a gazdaságilag problematikus államok sorába. Olaszországgal többek között az is a baj, hogy méreténél és ipari fejlettségénél fogva elképzelhetetlen, hogy uniós segélyprogramot dolgozzanak ki részükre, hiszen – pestiesen szólva – nincs az a pénz, ami erre elég lenne. Az erősödő pánikhangulatban a befektetők svájci frankba menekítik a pénzüket, és sorra jelennek meg elemzések az eurózóna széteséséről.

Az olaszokkal kapcsolatos aktuális izgalom oka - állítja a The Economist összefoglalója -, hogy az ország államadóssága láthatóan „izzik", amikor Giulio Tremonti olasz pénzügyminiszter jövőjét találgatják. (Tremontit általában úgy jellemzik, mint Berlusconi egyik „erős emberét" és a költségvetési szigor egyik letéteményesét.) Ezt pedig csak tetézi, hogy az euróövezeti vezetők gyakorlatilag képtelenek megoldani a „görög drámát", és ráadásul a héten a Moody's még le is minősítette Portugáliát. A napokban ismét rekordot döntött a tíz­éves olasz és német államkötvények hozamkülönbsége. De az olasz pénzügyi intézmények is kaptak egy „lökettel": az UniCredit Bank részvényei hirtelen esésbe kezdtek, és a nagy olasz biztosító, a Generali sem büszkélkedhet megnyugtatóbb hozamingadozásokkal. Az olasz kötvénypiac a világ harmadik legnagyobbja - Amerika és Japán után. Egy globális befektető nehezen tudja megkerülni őket.

Egyelőre senki sem beszél úgy Olaszországról, mint egy újabb „görög méretű" válság helyéről - olvasható a The Economistban. A Handelsblatt által idézett szakértői vélemények szerint az euróban kételkedők, illetve a spekulánsok számára jól jön az euróövezeti helyzet dramatizálása. Az idézett szakértők szerint megalapozatlan az a gyanú, hogy Olaszország második Görögország lehet. A piacok  heves reagálását - véleményük szerint - nem a racionalitás, hanem az idegesség mozgatta. Sem Spanyolország, sem Olaszország nem sorolható Görögországgal egy kategóriába. Ennek egyik oka, hogy a spanyol eladósodási kvóta - a gazdaság erejéhez mérve - kisebb, mint a német. Másik oka pedig, hogy Olaszországban az államadósság ugyan a bruttó hazai termék 120 százalékát teszi ki, ám az államkölcsönök többnyire belföldi hitelezők kezében vannak, a kormány pedig most fogadott el takarékossági csomagot.

Kevés az esély arra, hogy ez euróövezet tíz év múlva is létezzen - állítják viszont a Centre for Economics and Business Research (CEBR) szakértői. A CEBR szerint sem az olaszok, sem a spanyolok nem vállalják majd az eurózónában maradáshoz szükséges megszorításokat. A Capital Economics elemzése szerint az is valószínűtlen, hogy az EU-adófizetők hajlandók lennének annyi pénz előteremtésére, amennyi egy ekkora gazdaság megmentéséhez szükséges. Egy esetleges olasz fizetési válság az euróövezet összeomlásához is elvezethet. Olaszország gazdasága ugyanis gyakorlatilag leállt, az olasz exportot pedig alapvetően versenyképtelenné teszi az erős euró. A CEBR londoni szakelemzőinek számításai szerint a versenyképesség megteremtéséhez Olaszországban közel ötödére kellene visszafogni a fogyasztást, és az egyre emelkedő hozamok miatt pedig most már az olasz adóssághelyzet is közel jár ahhoz, hogy fenntarthatatlannak nyilvánítsák.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!