hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Sárkány pénze
Még nem tudni, mibe kerül Európa megmentése

2011. 06. 30.
Óriási segítséget kapott az Orbán-kormány Kínától, ráadásul Magyarország Nagy-Britanniával és Németországgal együtt került a világlapok címoldalára. Ha a tervek valóra válnak, a vergődő magyar gazdaság lendületbe jöhet. Ugyanez vonatkozhat Európára is: a vén kontinens újra erőre kaphat a beígért kínai tőkeinjekciónak köszönhetően. De vajon mi lesz ennek az ára?

Azt szakértők, sőt még ellenzéki politikusok sem vitatják, hogy a világ második legerősebb gazdaságával rendelkező Kína miniszterelnökének látogatása jelentős (gazdaság-) diplomáciai siker. „24 év után érkezett kínai kormányfő Budapestre, mégpedig kétnapos látogatásra. A 12, többnyire gazdasági témájú megállapodás aláírása mellett az is üzenetértékű volt, hogy Ven Csia-pao itt mondta el az egész kelet-közép-európai régiónak szóló együttműködési programját" - fogalmazott lapunknak Matura Tamás, a Magyar Külügyi Intézet Kína-szakértője (a 12 egyezményről lásd a keretes összeállítást).

Ven Csia-pao, aki - delegációjában száz kínai üzletemberrel - tőlünk indult tovább Nagy-Britanniába és Németországba, nem érkezett üres kézzel.  Mint bejelentette: Peking hajlandó „bizonyos összegű" magyar államkötvényt vásárolni, valamint egymilliárd eurós különhitelt biztosít a kölcsönös befektetések előmozdítására. Ezen kívül a kínai-magyar kereskedelmi forgalom mértékét 2015-ig a jelenleginek több mint kétszeresére, húszmilliárd dollárra emelnék; Kína pedig Magyarországon kívánja létrehozni közép-európai logisztikai-közlekedési platformját. Abban már korábban megállapodott a két fél, hogy Kína részt vesz a magyar vasútfejlesztésben, és arról is érkeztek hírek, hogy a Hainan légitársasággal együtt nyolc légiközlekedési céget egyesítő HNA tulajdonrészt kíván szerezni a Malévban.

„Történelmi segítséget kaptunk Kínától" - jelentette ki Orbán Viktor, aki nem feszegette az emberi jogi kérdéseket, viszont Kína „fantasztikus" politikájáról és teljesítményéről beszélt, „amellyel emberek százmillióit sikerült a jobb élet irányába vezetni és reményt adni számukra a jövőt illetően". Hozzátette: a két ország közötti „új szövetséghez" szükséges alapokat „az elmúlt 60 év is megerősítette".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!