hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pattanásig feszült koreai helyzet
Megtorpedózott félsziget

2010. 05. 28.
A helyzet pattanásig feszült a megosztott Koreai-félszigeten, miután Kim Dzsong Il észak-koreai vezető állítólag harc­készült­ségbe helyezte országa hadseregét. Az utóbbi időben az Észak- és Dél-Korea között tapasztalt enyhülésnek könnyen véget vethetne egy köztük kirobbanó háború, amely globális válságot okozhatna.

A két ország között az utóbbi hetekben azért éleződött ki a feszültség, mert Dél-Korea a nemzetközi vizsgálóbizottság jelentésére hivatkozva Észak-Koreát vádolja a Cshonan hadihajó március végi, 46 halálos áldozatot követelő elsüllyesztésével (lásd keretes írásunkat).

Hétfőn Ri Mjung-bak dél-koreai elnök kemény hangú üzenetében bejelentette, hogy felfüggesztik a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokat, és a tengeri útvonalakat lezárják. Ezzel az intézkedéssel talán a legnagyobb csapást mérte az amúgy is elszegényedett északi szomszédra, mivel az évente 230 millió dollárnyi tengeri halat és egyéb termékeket exportál, illetve 50 millió dollár értékben különböző szolgáltatásokat nyújt dél-koreai cégeknek.

Szöul pszichológiai hadviselést is folytat: Ri Mjung-bak elnök beszédében kilátásba helyezte a hat éve felfüggesztett határmenti propagandaadások újraindítását is. Továbbá emlékeztetett a korábbi észak-koreai támadásokra, köztük egy utasszállító repülőgép elleni merényletre, amely 115 emberéletet követelt 1987-ben. „Újra és újra toleráltuk Észak-Korea brutalitását, de csak azért, mert nagyon szerettük volna, hogy béke honoljon a Koreai-félszigeten - mondta az államfő - A helyzet azonban most más. Észak-Koreának meg kell fizetnie provokatív lépéseiért."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!