hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pénzt vagy életet?
Chicago Gazdagréten

2004. 09. 27.
Bár korábbi hírek szerint a rendőrség emberölés alapos gyanúja miatt indított eljárást a biztonsági őr ellen, aki hétfőn lelőtt egy bankrablót a gazdagréti OTP-fiókban, szerdán kiderült: mégsem gyanúsítottként, hanem tanúként hallgatják ki a férfit. Az alábbiakban arra keressük a választ, jogszer? volt-e az őr mindeddig példátlanul szigorú fellépése, vagy hibázott, amikor egy vagyon elleni bűncselekményre egy élet kioltásával reagált. A rablás kezdete a bank biztonsági kamerájának felvételén Fotó: ORFK    

Tasnádi László, 

a biztonsági őrt alkalmazó Civil Biztonsági Szolgálat Rt. igazgatósági tagja 

– Zajlik a rendőrségi vizsgálat, amit eddig hallottunk, arra utal, hogy egy jogos védelmi helyzet állt elő, az őr teljesen jogosan, szabályszerűen használta a fegyverét, ahogyan a felkészítésen tanulta. 

– Utólag kiderült, a rablónál csak gázpisztoly volt.

– Ezek a fegyverek teljesen élethűek, másrészt egy gázpisztoly ugyanúgy elsül, mint egy éles fegyver, a hangja is ugyanolyan. Abszurdnak tartanám, hogy egy ilyen szituációban az őr megvárja a becsapódást, és ezáltal bizonyosodjon meg arról, vajon éles lőfegyverről van-e szó. Információm alapján több lövés dördült el az elkövető részéről, sajtóhírek szerint szabályos tűzpárbaj alakult ki. Az őrnek védenie kellett az OTP alkalmazottai és a bent tartózkodó ügyfelek életét is, álláspontunk szerint abszolút helyesen mérlegelt. 

– Gondolom, tartják a kapcsolatot az őrrel. Milyen állapotban van? 

– Normális, kiegyensúlyozott állapotban van, rendszeresen kommunikálunk vele. Cégünk egyébként az ő biztonsága érdekében is tett intézkedéseket. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!