hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szaddám nem magáért aggódik

2002. 11. 11.
Az Egyesült Államok a Közel-Kelet újrafelosztására készül – állítja Szaddám Huszein. Az iraki elnök, aki tizenkét év óta először adott interjút egy külföldi lapnak, azt ígéri: "nem lesz egy piknik az amerikai csapatoknak", ha megtámadják országát. "Irak – Szíriával és Iránnal együtt – útjában áll azoknak a törekvéseknek, amelyek az Öbölmenti emírségek mintájára külföldi kontroll alatt álló miniállamokra akarják felosztani az olajban gazdag térséget."

Szaddám Huszein az egyiptomi Al-Uszbu ellenzéki hetilapnak nyilatkozott. A lap újságírója bevezetőjében elnézést kért olvasóitól amiatt, hogy "arab biztonsági érdekek miatt" nem közölheti teljes terjedelmében az iraki elnökkel készült interjút. "Az Egyesült Államok hegemóniát akar a maga számára az arab világban. Ennek előjátéka lenne az Irak elleni támadás, majd azok az országok és kormányaik kerülnének sorra, akik ezt a támadást ellenzik. Ha Bagdadot katonai ellenőrzésük alá vonják, utána Damaszkusz és Teherán lesz a következő csapások iránya" – véli Szaddám, aki szerint az Egyesült Államok titkos terve az, hogy a térség nagy államait feldarabolja, és az Öböl-menti kis emirátusok mintájára egy sor új államot hoz létre. Ezek élén az amerikai érdekeket kiszolgáló vezetők állnának. Amerika – Szaddám Huszein konspirációs teóriája szerint – Algériától a Kaszpi-tengerig az ellenőrzése alá kívánja vonni az olajmezőket. A kis államok létrehozásának további célja, hogy egyetlen ország se legyen lényegesen nagyobb Izraelnél, amely "a cionizmus amerikai támogatásával" a térség legbefolyásosabb tényezőjévé válna.

Az interjúban az iraki elnök többször hangsúlyozta pánarab elkötelezettségét, és azt, hogy nagyra értékeli az Irak felé megnyilvánuló szolidaritást "ezekben a sorsdöntő időkben". Szaddám a közelmúltban tartott népszavazás eredményét – amelyen száz százalékos támogatottsággal választották meg újra államfőnek – a szabad iraki nép döntésének tartja. A példátlan támogatás az iraki elnök szerint annak bizonyítéka, hogy "igazság és jogosság alapján bánok a népemmel, és egyben bizonyítéka annak, hogy az állítólagos iraki ellenzékről szóló híresztelések színtiszta hazugságnak számítanak".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!