hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az aranyvonat

1999. 12. 11.
"Az aranyvonat része a huszadik századi rendszerváltások legendakörének. Arról a vonatról van szó, amelyen egy összeomló rendszer kimenti kincseit az őt megdöntő hatalom kezéből. Az első legendás aranyvonat az orosz polgárháborúban szerepelt. Egy jelentős magyar szépirodalmi alkotás, Markovics Rodion regénye a címében viseli. Azon a szerelvényen menekítették el a vörösök elől a fehérek a cári nemzeti banknak a pénz aranyfedezetét jelentő aranykészletét. A fehér haderőn belül a cseh légió tette rá a kezét a nevezetes szerelvényre. A cseh légió és az aranyvonat együtt része Csehszlovákia eredetmítoszának. A vonat valahol Szibériában akadt el, és onnan szerezte vissza a győztes bolsevik rezsim. Legalábbis azt belőle, amit a sok őrző-védő meghagyott."

Szabó Miklós történész írása: Az aranyvonat

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!