hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Van megoldás a fájdalomra
Nem kell begyulladni!

2018. 08. 30.
Korunk „legnépszerűbb” készítményei közé tartoznak a vény nélkül is kapható fájdalomcsillapítók (angol nevükből: NSAID-ok). Használatukhoz azonban érdemes tisztában lenni néhány alapszabállyal.

Az úgynevezett nem-szteroid gyulladásgátlók közé tartoznak a diklofenák, a nap­roxén és az ibuprofén hatóanyagú szerek, amelyek tabletta vagy krém formájában is kaphatók. Az első NSAID az aszpirin volt, a kutatók ennek hatásmechanizmusa alapján tervezték meg a további NSAID-okat.

Ezek a készítmények az úgynevezett COX-enzimeket gátolják, amelyek a fájdalomért és a gyulladásért felelős prosztaglandinokat termelik. Ha sikerül csökkenteni ez utóbbiak termelődését, a fájdalom és a gyulladás enyhülni fog, azonban fontos észben tartani, hogy a kiváltó ok ezzel nem szűnik meg, csak a tüneteken enyhítettünk.

Az NSAID-okat leggyakrabban derék-, váll-, hát-, fej- és izomfájdalmakra szedjük. Többnyire szerencsére csak alkalmanként van szükség rájuk, de előfordulhat, hogy valaki hosszabb ideig vagy rendszeresen kénytelen szedni ezeket a készítményeket. Bár vény nélkül kaphatóak, és viszonylag gyors megoldást kínálnak, fontos tudni, hogy hosszú távon kellemetlen mellékhatásokat okozhatnak. Ezért célszerű a lehető legrövidebb ideig és a legkisebb hatásos dózisban szedni ezeket a gyógyszereket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!