hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Túlsúlyos gyerekek kora

2017. 09. 24.
Európában már minden harmadik 6-9 éves gyermek elhízott, de hazánkban is évről évre egyre több a túlsúlyos csemete: háromszor annyi, mint húsz évvel ezelőtt volt – közölte az európai gasztroenterológiai társaságok egyesületének legfrissebb kutatása. Szakemberek szerint ez sokkal súlyosabb probléma, mint ahogy azt elsőre gondolnánk, ugyanis 90 százalékuk felnőttként is megtartja súlytöbbletét. Ahogy egy szintén friss adat is rámutat: Európában nálunk él a legtöbb 15 év feletti kövér ember. Mi több, minden ötödik haláleset az elhízás számlájára írható. Miközben egy másik kutatás szerint tizenkét év alatt duplájára nőtt a hazai cukorbetegek száma, ami nem is csoda annak tükrében, hogy a magyar gyerekek nagyrésze már 3 éves koráig is sokkal több kalóriát fogyaszt, mint amennyit lead. És a kör bezárul. Vagy mégsem, mert van megoldás?

A bevezetőben először említett jelentés – melyben a kutatók 46 országot vizsgáltak – arra is felhívja a figyelmet, hogy az 5 éven aluli túlsúlyosok száma a becslések szerint 2025-re a mostani 41 millióról 70 millióra (!) nőhet.

Pedig sokan tradicionálisan jó jelnek veszik, ha csemetéjük „jó húsban van”, mondván: így fejlettebb, sokkal jobban néz ki, mintha csontsovány lenne. Nyilván az utóbbi eset sem szerencsés, de sajnos a gyermekkori túlsúly sem adhat okot felhőtlen örömre.

Az elhízás lehetséges okai

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!