hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fogas kérdések

2017. 09. 24.
Kevés dolog tudja úgy meggyötörni az embert, mint egy fogfájás. Pedig a megfelelő fogápolással és szájhigiéniával megelőzhetjük a bajt.

A megfelelő szájhigiénia pilléreihez tartozik a jó fogkrém és fogkefe, a fogselyem és a szájvizek. Bár a reggeli és az esti fogmosást sokan a sietség vagy a fáradtság miatt „elbliccelik”, ennek később sokszor még komolyabb következménye is lehet. Például elszaporodhatnak a szájüregben olyan baktériumok, amelyek nemcsak kellemetlenné teszik a leheletet, de fogágybetegséghez, fogínysorvadáshoz is vezethetnek. Ennek jelei közé tartozhat a fokozott fogkőképződés vagy a fogínyvérzés.

A baktériumok megtelepedését az eltávolítatlan fogkő, lepedék segíti elő, amelyek viszont sokszor a helytelen fogmosási technika vagy rosszabb esetben a fogmosás teljes elhagyása miatt maradnak a szájban. Mivel éjszaka, alvás közben csökken a nyáltermelés, s ezáltal a nyál tisztító, védő hatása is, az esti fogmosást ne hagyjuk ki! Ellenkező esetben reggel újabb lepedékkel, benne pedig gazdag baktériumtenyészettel ébredhetünk. De a reggeli fogmosás még enyhíthet a helyzeten.

Ehhez nagyon fontos, hogy már a fogkrémet is körültekintően válasszuk ki. Ma már kaphatók olyan korszerű készítmények, amelyek segítenek megszüntetni és megelőzni a fogínyvérzést, eltávolítani a baktériumokat, és biztosítani a kellemes leheletet. Létezik olyan is, amely – a gyümölcsök vagy bor okozta – saverózió ellen is védi a fogzománcot, vagy ápoló, védő hatású gyógynövénykivonatot tartalmaz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!