hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A magyar Provence
A Káli-medence gyöngyszeme

2017. 07. 21.
A levendula egyre nagyobb népszerűségre tesz szert Magyarországon. Ha hungarikum soha nem is lesz belőle, de az egyre szaporodó levendulások biztosan új színfoltjai az országnak. A legnépszerűbb esemény még mindig a Tihanyi Levendula Fesztivál, de ha valaki családiasabb hangulatban szeretne levendulát szedni vagy csak a látványban gyönyörködni, akkor bátran keresgéljen a gombamódra szaporodó levendulafarmok között. A mi választásunk a Balaton-felvidéki Monoszlóra esett. Annak próbáltunk utánajárni, hogy létezik-e magyar Provence?

Földúton beérkezve, kicsit felverve az út porát, csodás látvány fogad bennünket. Az az érzésünk, hogy egy magánházba törünk be, de a tulajdonos kedvessége gyorsan eloszlat minden szorongást. A ház bejáratánál egy térkép igazít útba, hogy merre vannak a levendulások a domboldalakon, merre van kilátó. Erősen kell koncentrálni, hogy mire odaér az ember, el ne felejtse, most éppen angol vagy francia levendulásban jár.

A földek felett átrepülő gólya csak megerő­-síti az idilli érzést, hogy itt valami más dimenzióba érkeztünk. Kiderül, hogy a csokoládéhoz hasonlóan, a levendula is sokfajta és nemcsak lila, létezik rózsaszín, sőt fehér változatban is. A háznál működő kisboltban pedig megláthatjuk mi mindent készítenek ma már ebből a bájos növényből. Ha itt vásárolunk illóolajat, biztosan az eredetit fogjuk ki.

Lehet még fokozni az „élet szép” életérzést, ha a ház teraszán elfogyasztunk egy kávét házi készítésű levendulaszörp kíséretében, közben pedig gyönyörködünk az előttünk elterülő tájban. Ha mindent összeadunk, a tájat, a levendulásokat, és a ház hangula­tát, kétség nem fér hozzá, hogy itt megvalósult a magyar Provence.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!