hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Karikatúra és sajtószabadság
Honoré Daumier, a 19. század krónikása

2017. 06. 01.
A tankönyveknél életszerűbb, tanulságosabb és szórakoztatóbb történelemórát jelent Honoré Daumier litográfiáit nézegetni. Egy olyan éles megfigyelőképességgel és társadalmi érzékenységgel megáldott művésznek, mint ő, jutott bőven téma a „forradalmak évszázadában”: tanúja volt az 1830-as és 1848-as felkeléseknek, az 1870-es Kommünnek, az ezek között eltelt időszakokban pedig a sajtószabadságot elfojtó két tekintélyuralmi rendszernek, Lajos Fülöp júliusi monarchiájának és III. Napóleon császárságának.

A körtefejű Lajos Fülöp a trónján ül; hatalmasra tátott szájához lépcsőszerű palló vezet, melyen hat ember kapaszkodik felfelé, hogy pénzzel teli kosaruk tartalmát a torok sötétjébe öntsék. Az érméket egy kövér, szélesen vigyorgó ember gyűjti; most épp egy szegényes külsejű, fáradt arcú férfi dob a kosárba, de mögötte már sokan várnak a maguk sorára. A kisajtolt adók „végtermékét”: kitüntetéseket, nemesi okleveleket azonnal elkapkodják köpcös kegyencek, míg némelyek a Nemzetgyűlés távolabb húzódó épülete felé sietnek.

Így foglalta össze találóan az államhatalom működését a mindössze huszonhárom éves Honoré Daumier (1808–1879). A rajz címét – Gargantua – François Rabelais híres nagyétvágyú óriásától kölcsönözte. Lajos Fülöp, a „polgárkirály” ugyanis nem tartotta magát a „juste milieu” (igazságos középút) politikájához, miszerint egyensúlyt tart a népi és a királyi hatalom szélsőségei között. Valójában saját burzsoá holdudvarát igyekezett befolyáshoz juttatni, például azzal, hogy azok kettős szavazattal rendelkeztek (ekkoriban csak a nagyon és a kevésbé nagyon vagyonosak szavazhattak).

A mindezt számon kérő Gargantua Daumier egyik első nagy politikai karikatúrája (1831). A cenzúra közbelépése folytán nyomtatásban nem jelent meg, de mivel az egyébként borsos árú La Caricature aktuális számát mindig kiállították a központi helyen lévő Galerie Véro-Dodat passzázsának egyik kirakatában, elkobzás előtt még kellő szenzációt keltett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!