hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szeretethiány

2017. 02. 02.
Sokak szerint manapság nagyon nehéz szeretni, bár erősen akarjuk, talán túlságosan is. A modern világ eláraszt információkkal, fölénk kerekedik, az internet olyan közel hoz bennünket, hogy szinte alig kapunk levegőt. Így könnyen előfor­dulhat, hogy bár túl sokan vagyunk egy közösségben, mégis reménytelenül magányosak. Instant élményeket keresünk éle­-tünk minden területén, azonnali és haladéktalan pozitív reakciókat. Dr. Krasznai Judit pszichoterapeutát kérdeztük.

Ön szerint a szeretethiány egy új kórkép vagy mindig is jelen volt az emberiség életében?

– A szeretethiány valaminek a következménye. Kiindulópont a szülő–gyerek-viszony, ahol létre kell jönnie egy biztonságos kötődésnek. Ha ez jól megalapozódik, akkor alakul ki a szeretetre képes ember. A szeretethiány nem általánosan jellemző, inkább úgy fogalmaznék, hogy az egymásra való figyelés hiányát látom ebben. Nincs időnk a másikra, a hozzánk legközelebb állókra sem. Sokfelé kell figyelni, sok mindenre el van kötelezve az ember, annyi információ ér bennünket, hogy nagyon résen kell lenni. Meg kell tanulni a szülőknek, hogy teljes figyelmet kell fordítaniuk a gyermekükre, vagy a felnőtteknek egymásra: úgy kell viselkednünk, mintha egy fontos tárgyaláson vennénk részt, és közben ne kapkodjuk fel a mobiltelefonunkat. Erre nagyon érzékenyek a gyerme­kek és a társaink.

Aki nem kapja meg ezt a figyelmet, szeretetet, annál milyen problémák jelentkezhetnek?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!