hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Svédasztal, nem csak énekeseknek…

2017. 01. 28.
Bár a zord idő beköszöntével ritkábban hallatszik a madarak csicsergése, számos énekesmadár télen is itt marad a környezetünkben. Ha szeretnénk segíteni nekik, hogy a kemény hideget könnyebben átvészeljék, tavasszal biztosan dalra fakadva köszönik meg az ínséges időkben nyújtott támogatást. Arról nem is szólva, hogy míg mi „asztalt terítünk nekik” a szűk környezetünkben, könnyen tanulmányozhatjuk, fotózhatjuk is őket, vagy egyszerűen gyönyörködhetünk bennük, várva a tavaszt.

A hideg időben a veréb méretű, gyakran alig 4,5–10 grammos, szó szerint pehelysúlyú madarak számára egy megbízható etető és itató életmentő lehet. Bár a normál testhőmérsékletük 41–43 Celsius-fok között alakul, a nem vonuló fajok, mivel nincs rá szükségük, nem halmoznak fel jelentős mennyiségű energiatartalékot, azaz zsírt. Ezeknek az apróságoknak ezért a –10 Celsius-fokos – vagy az alatti – hőmérséklet a túlélésért való küzdelmet jelenti, tartalékaik sokszor arra elegendők csak, hogy a fagyos éjszakát átvészeljék. Télen az esti szürkület és a hajnali pirkadat közötti akár 13-14 órát az etető madarai mozdulatlanul pihenve töltik, amikor nélkülözniük kell az izommozgás fűtő hatását.

Jól jöhet a segítség

Ha másnap az alig 5-6 órányi nappali periódusban nem tudnak eleget táplálkozni, például azért, mert nem töltöttük fel a már bejáratott etetőt, könnyen elpusztulhatnak a következő hideg éjszakán! Ezért a madáretető óriási felelősség is: egy bejáratott etető fel nem töltése, az etetés hirtelen megszüntetése végzetes lehet a madarak számára!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!