hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Óvoda az idősek otthonában

2017. 01. 13.
Gyermekek idősek körében – száz éve ez még teljesen általános volt a többgenerációs családokban, azonban ma a kicsik jóval ritkábban vagy egyáltalán nem érintkeznek öreg emberekkel, különösen nem a 80-90 éves korosztály képviselőivel. Egy zseniális kezdeményezés azonban összehozza az egymástól távoli korcsoportokat, ugyanis Amerikában az egyik idősek otthonában óvoda működik. Az eredmény meglepő: a legkisebbek és a szépkorúak nagyon jól kijönnek egymással, az intézményben túljelentkezés van.

Seattle-ben a Mount St. Vincent Idősotthonba nem meghalni vonulnak be az idős emberek, pont ellenkezőleg, élni: mindannyian egy élénk, vibráló közösség részévé válnak, apró gyerekekkel együtt foglalkozásokon vehetnek részt, vagy maguk is foglalkozhatnak a kicsikkel. Már 1991 óta funkcionál integrált intézményként a városban csak „Mount”-ként emlegetett öregek otthona. A média figyelme abból az apropóból akadt meg rajtuk, hogy 2017-ben dokumentumfilm jelenik meg az otthon életéről (Present Perfect címmel), amelynek előzetese már megtekinthető. Az itt élő 400 idős ember átlagéletkora 92 év, jórészt már törékeny, gyakran tolószékkel közlekedő, sok esetben állandó felügyeletet igénylő emberek.

A lehetőségek tárháza adott a két korcsoport integrációjának elősegítésére az intézmény falai között. Az otthon lakói a hét öt napján az óvoda 125 gyermekével vesznek részt különféle zenei, táncos, kézműves, történetmesélős, szendvicskészítős stb. programokon. Minden héten többször is elviszik a gyermekeket az idősek közé, ahol a csecsemőkorúak 20, a nagyobbacskák pedig 60 percet töltenek el az idősekkel.

Amellett, hogy vannak kötött programok, az intézmény lakói bármikor szívesen látott vendégek az óvoda termeiben, ahol megfigyelhetik a kicsiket. Baráti kapcsolatok szövődnek egymás között, beszélgetnek, játszanak együtt, a nagyszülő-dédszülő korúak versikéket, meséket tanítanak az ovisoknak. Ahogy megjelennek a gyerekek, hirtelen élettel telik meg a levegő, mosolyt varázsolnak az arcokra, felélénkülnek, izgalomba jönnek az intézménylakók.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!