hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Aki szerelmes önmagába
Terjedőben a nárcizmus

2017. 02. 02.
Ki ne ismerne olyan beképzelt, hiú, öntelt embert, aki saját magáról azt hiszi, hogy különleges jogai vannak, és mások nem tudnak nélküle tevékenykedni? Megtévesztésképpen egy ideig még megnyerően is tud viselkedni azért, hogy elismerést, csodálatot kapjon. Kapcsolatai felszínesek, hiányzik belőle az empátia: társakra azért van csak szüksége, hogy felnézzenek rá. Állandóan bizonyítja fölényét, látszatra nagyon magabiztos, ám kudarc esetén visszahúzódik – persze ezt is a saját nagysága jeleként mutatva. Enyhe kritikára is túlérzékenyen, hisztériásan reagál. Hajlamos gyorsan ítélkezni, másokat kinevetni, kigúnyolni. Ő a nárcisztikus személyiségzavarban élő: nehéz kijönni vele, mert úgy véli, jobb, különb, mint mások, akikkel gyakran kötözködő, megalázó módon bánik. A témát Bánki György neves pszichiáterrel jártuk körbe annak kapcsán, hogy a közelmúltban jelent meg első önálló könyve – természetesen ironikus címmel: A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról.

Mit kell értenünk nárcizmus alatt pontosan?

– A nárcizmus szónak sok jelentése és jelentésárnyalata van, a pszichológiától kezdve a hétköznapi érintkezésünkig. Nem ritka, hogy a beszélgetőpartnerek egészen mást értenek alatta. Tágabban az önszeretetünket, az önbecsülésünket jelenti, ami – bármilyen hihetetlen – néha lehet jó is. De a pszichiátria fenntart egy sávot a kóros önbecsülés problematikájának, amit gyakran ugyanezzel az egy szóval fejezünk ki. Míg a hétköznapokban a „narcisztikus” a hiú, öntömjénező, dicsekvő, versengő, figyelemfelkeltő, arrogáns, rosszul kooperáló, a másikkal nem törődő személy szinonimája. Ezek a tulajdonságok jellemezhetik ugyan a kóros narcisztikus személyiséget is, de a kettő mégsem pont ugyanaz. Nem ritka, hogy egy nem személyiségzavaros ember gonoszabb és ártalmasabb dolgokat cselekszik, mint például a nagyszerűségét az alkotáson vagy a másokért való tenni akaráson keresztül fenntartó kóros narcisztikus. Tehát az, amit a megfigyelhető vonások vagy tettek alapján feltételezünk, félrevezethet, mert az érzékelt jelenségek és a személyiség belső működései nem feltétlenül fedik egymást.

Mi a különbség az egészséges és a beteges nárcizmus között? Hol a határ?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!