hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A fegyvertelen katona
Az életmentés véres himnusza

2017. 01. 28.
Mel Gibson filmje természetesen nem a borzalmaktól túlcsorduló képek miatt jelentős, bár ez nagyon is jellemzi. A lényegi kérdés viszont az, hogyan lehet életben maradni a gyilkolás atmoszférájában, az önvédelem teljesen jogos igényét is feladva. Az alkotás szerint csakis egyetlen módon, lázban égve mások megmeneküléséért. És a végsőkig elszánt hittel.

Elméleti moralizálás lehetne mindez, ha nem lenne igaz történet a film alapja. A keresztény hívőként bevonuló Desmond Doss 75 embert mentett meg folyamatos életveszélyben forgolódva, a sebesültekért a per­gő­­tűzön át visszafutva és kúszva. A helyszín Okinava, ahol az amerikaiak közismerten iszonyú veszteségeket szenvedtek a fanatikusan küzdő japánokkal  csatázva. Desmond viszont nem az ellenséget pusztította, hanem bámulatos vakmerőséggel  egyedül az életek megmentésére koncentrált – miközben fegyvert még megérinteni se volt hajlandó.

Azért az történelmi pillanat, hogy most, 2017-ben, bibliai verseket hallgat a plázák népe  világszerte, miközben papírpoharából a kólát szürcsöli. Ézsaiás próféta szavai („futnak és nem lankadnak meg…”) mennek a film lassított nyitóképei alatt, miközben pusztító lángtenger, lövések, robbanások és tengernyi fájdalmas halál képeit önti ránk a rendező. Meglehet, ezen valaki háborog, jóllehet a bibliai hitet ódon templomok és vasárnapi iskolák atmoszférájában szívesen látja. S bár (amott) nyájasan megengedő e „kulturális” jelenséggel szemben, a hétköznapi életben viszont, s főként a háborúban, a nyilvánosan elhangzó Igét asztalra csapott csizmának nézi.

Gibson tehát ad egy taslit e szekularizált közgondolkodásnak. Amúgy pedig nincs szó semmiféle kontrasztról. A háborús filmek legjava, de tényleg csak a legjobbak, mindig az élet mérhetetlen értékét járják körül. Meg mindazt, aminek ehhez köze van: igaz testvériség, halálmegvető bátorság, tudatos önfeláldozás. Ezek többnyire csak jelzős szókapcsolatok. Háborúban viszont – esetenként – valósággal telnek meg. Ettől még dehogyis vágyakozunk oda! Ám ha megrendít egy ilyen „művészi élmény”, tán jobban értékeljük a napot, a levegőt, a vizet… és persze a minket körülvevő embereket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!