hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Nyelvében él a nemzet”
A nyelv szerepe az identitásunkban

2016. 12. 03.
„Én ugyan nagy nem vagyok, de vagyonos ember vagyok, azért nemzeti nyelvemnek gyarapítására egy egész esztendei jövedelmemet ajánlom.” Széchenyi Istvánnak a  pozsonyi országgyűlésen tett felajánlása teremtette meg egy magyar nyelven működő tudományos társaság anyagi alapjait. Példáját számos társa követte, így hamarosan megalakulhatott a Magyar Tudós Társaság. Széchenyi 1825-ös felszólalására emlékezve minden év novemberében tartják meg hazánkban a Magyar Tudomány Ünnepét.

Az ünnep alkalmából egy hónapon keresztül színes, a nagyközönségnek szóló előadások kerülnek megrendezésre számos egyéb helyszín mellett a Magyar Tudományos Akadémián is. A rendezvény témái között napjaink legizgalmasabb és legaktuálisabb tudományos kutatásai sorakoznak fel.

Az idei programsorozat egyik megnyitó előadását Kiss Jenő nyelvész, akadémikus tartotta a magyar nyelv és az identitás kapcsolatáról. „Napjaink globális folyamatai miatt vált az identitás kérdése akuttá” –emelte ki a téma aktualitását és fontosságát az előadó.

Az identitás, definíciója szerint, önazonosság, hovatartozás-tudat, melynek hiányában nincs egészséges ember. Az identitás típusai különfélék lehetnek: személyes, közösségi, nemzeti, vallási, nemi stb. Az identitás sokféleségéből következik, hogy egy személynek többszörös identitása van, melyek közül szükségszerűen kiemelkednek domináns identitástípusok: leggyakrabban a nemzeti, nyelvi-kulturális identitások.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!