hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új kutatás a rák okairól
10-ből 9 esetben az életmód miatt alakul ki

2016. 10. 01.
A Nature című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint — a korábbi vélekedésekkel ellentétben — nem belső, véletlenszerű, hanem olyan környezeti és külső tényezők játszanak nagyobb szerepet a rákbetegség kialakulásában, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a túlzott napozás és a légszennyezettség.

Míg korábbi kutatások azt hangsúlyozták, hogy a random sejtmutáció felelős leg­inkább a tumorok kialakulásáért, egy új felfedezés megdönteni látszik ezt az úgynevezett „balszerencse hipotézist”. A tudósok szerint ugyanis a külső tényezők sokkal nagyobb szerepet játszanak, mint korábban gondolták – vagyis számos rákos megbetegedés jobban megelőzhető. Ugyanakkor a megállapítás való­szí­nű­leg vitákat kavar majd a szakmában, mivel azt sugallja, hogy a daganatos betegség kialakulásának esélye olyan életmódváltásokkal csökkenthető, mint a napozás elkerülése, a fokozott testmozgás vagy az elszívott cigaretták számának redukálása.

Egy brit statisztikus szerint az eredmények azt mutatják, hogy a rákos betegségek 70-90 százaléka nem alakulna ki, ha az összes külső tényezőt egy „varázsütéssel” megszüntethetnénk. Kate Allen a Rákkutatási Világalap (WCRF) munkatársa (képünkön) azonban úgy véli, „nem igaz az, hogy a legtöbb daganat »csak úgy« alakul ki, és hogy semmit nem tehetünk a megelőzésük érdekében. Kutatásunk azt mutatja, hogy az életmódunkba beiktathatunk olyan változtatásokat, amelyekkel jelentősen csökkenthetjük a rák kockázatát. Sőt, azt is tudjuk, hogy az Egyesült Királyságban a három leggyakoribb daganatos megbetegedést egészségesebb étkezéssel, több testmozgással és az egészséges testsúly megőrzésével meg lehetne előzni.”

2015 elején már készült egy tanulmány, ami viszont arra mutatott rá, hogy a megbetegedések 65 százaléka elkerülhetetlen, és azokat a sejtosztódás olyan random hibái generálják, amelyekre az embernek nincs ráhatása. A Johns Hopkins Egyetem tavaly januárban azt állította, hogy minél többször osztódnak a sejtek, annál nagyobb az esély a mutációra, ami megmagyarázza, hogy miért valószínűbb a tumorok kialakulása a testnek azon részeiben, ahol a sejtosztódás gyorsabb (például a vastagbélben).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!