hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mire figyeljünk a kullancs-szezon idején?

2016. 05. 22.
Legtöbben alig vártuk a tavasz megérkezését, a napfényt, de a felhőtlen ég korántsem mindig jelent felhőtlen gondtalanságot – kellemetlen, akár veszélyes közjátékot okozhat például egy kirándulás, túra során előforduló váratlan kullancstámadás.

A közönséges kullancs (Ixodes ricinus) számos kórokozót hordozhat és terjeszthet, amelyekkel vérszívása során az embert is megfertőzheti. E betegségek közül Magyar­országon elsősorban a Lyme-kór és a vírusos agyvelőgyulladás (FSME) fordul elő.

A két betegség mind kórokozóját, mind lefolyását, mind a védekezés módját tekintve eltér. Míg 2015-ben 1445 Lyme-kóros esetet regisztráltak, a kullancs okozta vírusos agyvelőgyulladás esetszáma 106 volt. Utóbbi tehát relatíve ritka, de súlyos következményekkel járhat.

A kullancsvírus okozta agyvelőgyulladás kezdeti, influenzára hasonlító tünetei egy-két hét lappangási idő után jelentkeznek, és a legtöbb esetben ebben a fázisban véget is ér a betegség. Az esetek 10-20 százalékában azonban átmeneti panaszmentesség után idegrendszeri tünetek, bénulások, beszédzavar, érzészavarok, aluszékonyság jelentkezhetnek. A betegségre nincsen speciális gyógymód, és sajnos a fertőzés lezajlása után is maradhatnak vissza károsodások – mondja dr. Ipolyi-Topál Gitta háziorvos.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!