hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mióta járatják velünk a bolondját?

2016. 04. 07.
Április elsejei tréfa nem új keletű szokás. Legalább a középkorra visszavezethető, de ókori esemé­nyekkel is összefüggésbe lehet hozni kialakulását.

A középkori ősök közül a legismertebb, hogy Franciaországban, ahol 1564-ig április elsején ünnepelték az év kezdetét, ezen a napon sokan ajándékokat küldtek ismerőseiknek. Ez a szokás lassan januárra tevődött át, sokáig azonban még április elsején is küldtek ajándékokat egymásnak, melyek lassan egyre kisebb értékűvé, semmiségekké lettek. Majd tréfás meglepetésekkel köszöntötték egymást a hamis évkezdeten.

A másik középkorból származó magyarázat szerint a szokás a Német-római Birodalomból ered. 1530-ban az augsburgi birodalmi gyűlés amellett döntött, hogy egységesítik a pénzverést, és mindezt április elsején fogják végrehajtani. Sokan spekulációkba kezdtek, de a pénzverés végül elmaradt, akik pedig így akartak nagy haszonra szert tenni, pórul jártak, április elseje pedig ezt követően lett a bolondozások napja a Német-római Birodalomban.

Hogy a bolondok napja az ókori Rómából eredne, arról három elmélet is született. Az egyik szerint a szaturnália ünnepekhez köthető, és a bolondok napját mintegy annak továbbéléseként látják. Az elmélet megalkotói inkább az ünnep jellegzetességei, történései, mint időpontja végett láthatják a kettő közötti párhuzamot, folytonosságot. Ugyanis a szaturnália ünnepe a téli napforduló idejére esett, valamikor decemberben, az őszi vetés befejezésének alkalmából ünnepelték, Szaturnusz római isten tiszteletére. A rómaiak ilyenkor nagy lakomákat, ivászatokat rendeztek tánccal, zenével, a házakat örökzölddel díszítették és megajándékozták a szolgákat. A császárok gladiátorjátékokat rendeztek, melyet felvonulás követett, ahol beöltöztek. Ezt a karneválok ősi formájának is tekintik. A néhány nap alatt a társadalmi rangok is felfüggesztésre kerültek, a rabszolgák úgy viselkedtek, mint urak, a gazdáik pedig szolgálást imitáltak, továbbá a rabszolgák az uraik asztalához ültek, s a gazdagok megvendégelték a szegényeket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!