hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Honnan ered az anyák napja?

2016. 05. 07.
Az anyák napja országos elfogadásáért küzdő amerikai hölgynek nem volt férje és gyermekei sem. Az első Mothers Friendship Day valójában egy fesztivál volt, amelyen az anyák a polgárháború utáni megbékélésre sarkallták a katonákat. Hogyan lehet, hogy aki elérte az Egyesült Államokban, hogy az anyák napját a kormány a hivatalos ünnepek között tartsa számon, élete végén pontosan ennek ellenkezőjéért küzdött?

Ann Marie Reeves Jarvis 1830 szeptemberében született Virginia államban egy metodista lelkész lányaként. Egy sikeres kereskedőhöz ment feleségül, 11 gyermekük született, de közülük csak négy érte meg a felnőttkort. Jarvist ez a fájdalmas tapasztalata ösztönözte arra, hogy létrehozzon olyan helyi közösségeket, melyekkel a környezetében élő, illetve a közeli városokban lakó édesanyákat tudja segíteni. A közösségekben felvilágosítás és oktatás zajlott arról, milyen eszközökkel lehet felvenni a küzdelmet a gyerekkori megbetegedésekkel szemben, melyek az egészségügyi és higiéniai körülmények javításának legjobb módszerei. Mikor Ann hatodik gyermekével volt terhes, akkor már több városban működött az úgynevezett Mothers’ Day Work Club. Annék gyógyszereket vásároltak, hogy felvegyék a harcot az akkori népbetegségnek számító tuberkulózissal és tífusszal. Olyan programokat is szerveztek, melyek során megtanították a fertőzött anyáknak, hogy hogyan ellenőrizzék az anyatejet, mindezt még azelőtt, hogy az állam szervezett formában foglalkozott volna a közegészségügy kérdésével.

1861-ben kirobbant az amerikai polgárháború, és a Mothers’ Day Clubok a megváltozott körülményekhez igazodva továbbra is működtették közösségeiket. Megváltoztatták arculatukat, feladatkörüket, és egy olyan civil segítő szervezetté váltak, amely elsők között lépett fel a sebesültek támogatásában, ápolásában.

A polgárháborús ellentéteket Virginia meglehetősen megérezte. A konfliktus 1863-ban érte el a csúcspontját, amikor az állam nyugati része elszakadt Virginiától – Nyugat-Virginia az Unióhoz csatlakozott, míg Virginia többi része a déli államokkal tartott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!