hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hátraarc
A Lehman Brothers felsővezetőjének visszaemlékezései

2016. 04. 07.
Erin Callan 2008 elején vette át álmai pozícióját: nőként pénzügyi vezető lett a Lehman Brothersnél. Habár a történet folytatása azóta közismert, akkor csak egyetlen kellemetlen momentum árnyékolta be örömét. Néhány hónappal ezelőtt menesztették egyik nagy példaképét, a Morgan Stanley társelnökét, Zoe Cruzt, mivel a cég 3,7 milliárd dollárt bukott a subprime értékpapírokon. Callan most könyvet írt a Lehmannál töltött utolsó hónapjairól és karrierje tanulságairól. A Bloomberg és a Fortune magazin könyvrecenziója.

Erin Callan könyve a Full Circle (teljes címén: Full Circle – A Memoir of Leaning in Too Far and the Journey Back) szöges ellentéte a karrierre vágyó nők „bibliájának”, a Facebook-vezető Sheryl Sandberg (46) Lean In, azaz Dobd be magad! című művének – írja a Fortune. Sandberg ebben ugyanis arra buzdítja a hölgyeket, hogy még inkább szenteljék magukat a munkájuknak, amikor családalapítás előtt állnak. Erin Callan viszont már 40 éves korára a csúcsra ért, és amit fel tudott mutatni – a temérdek vagyona mellett – az bukott házassága, kiüresedett emberi kapcsolatai és Blackberry-függősége volt, és akkor még nem is beszéltünk 2008-ról... Callan elismeri: ő túlságosan bedobta magát, és nem volt fájdalommentes a visszaút. „Én is Zoe Cruz sorsára jutottam.” Története viszont sokaknak szolgálhat tanulságul. 

Könyvének borítója is meglehetősen szokatlan – emeli ki a Bloomberg. Negyvenes nő, ujjatlan trikóban, lazán lógó hajjal egy kislánnyal játszik. „Én ragaszkodtam ehhez a képhez” – mondta Callan, aki maga adta ki a saját könyvét, elkerülve ezzel, az ilyenkor működésbe lépő marketinggépezetet. A volt pénzügyi vezető lányát, Maggie-t a magasba tartva örül az életnek: Végre kiteljesedett. „Habár a könyv a munka és magánélet egyensúlyát feszegető kérdésekben is erős, fontos darabja ez a 2008-as történelemnek, hogy mi minden futott vakvágányra akkor a Lehmannál” – teszi hozzá a Bloomberg ismertetője. 

2007-ben a Lehman elnöke, Joe Gregory és Dick Fuld vezérigazgató (CEO) közölték Callannal, hogy szívesen látnák őt, mint új CFO-t. Fél évig ő volt az első nő a Lehman 13 fős igazgatótanácsában. Később elmondta: ahogy emelkedett a ranglétrán, egyre jobban veszítette el az irányítást, mind szakmai, mind magánélete felett. Gregory és Fuld – többek között – tőle várták a kétkedő részvényesek megnyugtatását, miközben – 2008 márciusában – még ő maga sem látta át a cég valós helyzetét. Első negyedéves befektetői tájékoztatóját később sokszor fel is emlegették, hiszen kiderült: a helyzet sokkal rosszabb volt, mint ahogy ő akkor bemutatta. Gregory és Fuld viszont elegánsan kihátráltak mögüle. „Azt állították, hogy nem emlékeznek arra, hogy elolvasták volna az előadásom anyagát.” Bár 2008 nyarán távozott a Lehmantól, a szeptemberben csődött jelentett cégről szóló minden híradásban ott szerepelt a neve és a képe – emeli ki a Bloomberg – és annyi pénzt költött ügyvédekre, hogy a végén már azt hitte ő maga fog csődeljárást kérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!