hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egymás foglyai
Drónszülők és bumeráng-gyerekek

2016. 03. 24.
Alig vezették be a „helikopterszülő” kifejezést, máris egy újabb szülőfaj köröz a fejünk felett: a drónszülő. Az Y generáció 40 százaléka már szülővé vált. Ők azok, akik kisgyermekként megismerkedtek a tudomány és a high-tech legújabb vívmányaival, s ezeket apaként, anyaként nevelési stratégiáikba is beépítik.

Máté és Vivien 30 évesek, két hároméves ikergyerekük van, egy vidéki nagyvárosban élnek. Máté egy multinacionális vállalatnál saleses. Vivien még várandósan elindított egy webáruházat, amit azóta is sikeresen üzemeltet, Facebook-oldalukon már több, mint 9000 lájkolójuk van, és rengeteg a törzsvásárlójuk. Nemcsak a családi vállalkozásban van meghatározó szerepe a modern technológiának, hanem a családi életükben is. Az ikrek a vártnál korábban jöttek világra, így a kórháztól kapott két légzésfigyelő, digitális mérleg valamelyest megkönnyítette a kezdeti nehézségeket. Ha Máté üzleti útra megy, a család Skype-on, Viberen kommunikál, de bevonták a másik településen élő nagyszülőket is az ingyenes képmegosztások és hívások virtuális világába. Gyermeknevelési kérdéseiket hasonlóan fiatal szülőkből verbuválódott Facebook-csoportban vitatják meg, ahol a kinőtt ruhákat, használati tárgyakat is csereberélik. Természetesen használják az Instagramot és Pinterestet is; külföldi, egykori erasmusos csoporttársaikkal pedig leginkább Skype-on, Twitteren tartják a kapcsolatot. A Bogyó és Babócát a YouTube-on nézik, és sok mondókát, gyerekdalt is onnan tanulnak a gyerekekkel. Vivien zenerajongó lévén gyakran használja a Spotify-t is, és főzni is egy online kurzuson tanult meg. Máté rendszeresen fut, kilométereit szintén egy népszerű applikációban vezeti.

A digitális bennszülöttek szülei

Korunk fiatal anyukái és apukái nem mások, mint a „digitális bennszülötteknek” is elnevezett Z generációsok szülei. Már kisgyermekként megismerkedtek a tudomány és a technika legújabb vívmányaival, magabiztosan kezelik azokat, sőt használatuk mindennapi szükségletük lett. E generáció nagy része igyekszik elkerülni az elődeikre jellemző helikopterszülőséget, viszont sokan közülük drónszülőkké válnak. De kik is a helikopterszülők? Ahogyan Kádár Annamária Mesepszichológia című könyvében írja: „A helikopterszülők hajlamosak túl magas mércét állítani, magánórák és programok tömkelegébe hajszolva a gyermeküket (…) A helikopterszülők által »kitermelt« bumeránggyerekek gyakran nem tudnak leválni édesanyjukról és édesapjukról, felnőttként is gyakran visszatérnek a jó meleg családi fészekbe, ahol elvárják a gondoskodást, önállótlanok lesznek, és elveszítik természetes túlélési, megküzdési képességüket.” A tinédzser és fiatal felnőtt gyermekeik minden fontos döntésébe beleszóló szülők egy lényeges dolgot figyelmen kívül hagynak: a folyamatos nyomon követéssel megfosztják a fiatalokat mindattól a tapasztalattól, amire elengedhetetlenül szükségük lenne ahhoz, hogy megállhassanak a saját lábukon – néha akár saját kudarcaik árán is. Egyes kutatások szerint a gyermekeik „feje felett repkedő szülők” olyan országokban élnek nagyobb számban, ahol jellemzőbb a gazdasági egyenlőtlenség, bizonytalanság, ezeken a helyeken ugyanis fontosabb szerepe van a kemény munkának, az iskolázottságnak a mindennapi érvényesülésben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!