hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vitaminbomba a pusztában
Alföldi kalandozás a homoktövis nyomában

2016. 01. 21.
Tövises és mégis ehető? Mi mindenre jó ez a narancssárga bogyótermés? A Töviskertem nevű közösségi oldal működtetőjét, Schultz-Marinka Edit okleveles kertészmérnököt és homoktövis-termesztőt kérdeztük a gyümölcs termesztéséről és áldásos hatásairól.

A homoktövisről egyre többet hallani mostanában, de azért a termesztése mégis egyedi dolog. Honnan jött az ötlet, hogy beültetik a földjüket homoktövissel?

– 2011-ben kezdtünk homoktövist telepíteni egy 3,5 hektáros területre az Alföldön. A nagymamám földje volt ez, egy kis domb a síkságban. Kertészként mindenképp gyümölcsöst szerettem volna itt megvalósítani. Olyan fajra gondoltunk, amely őshonos hazánkban, bio­gazdálkodásban jól termeszthető, és eredményes lehet egy ekkora területen is. Nem volt ismeretlen számomra a homoktövis, az egyetemi évek alatt is találkoztam már kiállításokon belőle készült termékekkel, később pedig felkerestünk termesztőket, megnéztünk ültetvényeket, hogy ki tudjuk választani a megfelelő fajtát. Homoktövisből ugyanis jó néhány fajta áll a termesztők rendelkezésére, melyek érési idejükben, terméshozamukban, ellenálló képességükben, beltartalmi értékeikben, de termesztéstechnológiában is különbözőek lehetnek. Ezért is fontos a fajták ismerete és a tudatos választás.

Találhatunk egyébként homoktövist csak úgy, az erdőben is?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!