hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Placebo vagy nocebo?
Az orvostudomány egyik legizgalmasabb kérdése

2016. 02. 04.
Ki ne hallott volna a placebóról (latin szó, mely annyit tesz: „tetszeni fogok”) mint gyógyerőről és a placebohatásról, amikor a hatóanyag nélküli tabletták is hatnak? Ám az már viszonylag kevésbé ismert, hogy a placebónak létezik károsító hatása is, mégpedig a nocebo (a latin nocere ige jövő ideje, jelentése: „ártani fo­gok”). Pusztán pszichológiai jelenség-e a két fogalom, vagy valós gyógyító/betegítő képesség rejtőzik bennük? Hogy hol is tart ezzel kapcsolatban most az orvostudomány, azt Prof. Dr. Boldogkői Zsolt egyetemi tanárral, a Szegedi Tudományegyetem Intézet igazgatójával jártuk körbe.

Pontosan mit jelent a placebo fogalma?

– A placebo egy szer, egy kezelés, vagy körülmény, melynek egészségre való pozitív hatását a páciens várakozásai eredményezik. Placebohatást képes kiváltani egy specifikus gyógyhatással nem rendelkező kémiai anyag, vagy beavatkozás, a fehér köpeny, a fonendoszkóp, egy álbeavatkozás (például áloperáció), sőt akár egy téves információ is. A placebohatásnak van mértéke, ami különféle tényezők által befolyásolható, mint például a gyógyszer alakja és színe, a protokoll rituáléja, az orvos tekintélye, vagy a kórterem milyensége. A leghatékonyabb placebót kiváltó ténye­zőnek az orvosi kommunikációt találták.

Valójában a placebo a betegségek okát szünteti meg, vagy „csak” a tünetekre van általában kedvező hatással?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!